2008. június 5.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

EuroNews tv csatorna magyarul is?

Az Európai Parlament Kulturális Bizottsága (CULT) a napokban vitatta meg a francia székhelyű több nyelven is sugárzott EuroNews televíziós csatornának a működését. Az ok, ami miatt vitára kényszerültek az európai honatyák, a cég nyelvi üzletpolitikája. Elviekben ugyanis az Unió lakossága számára készülnek a műsorok, a gyakorlat azonban némely esetben mást mutat.

Hegyi Gyula a bizottság magyar képviselője szerint nem megengedhető és főleg diszkriminatív az a stratégia, hogy a tv társaság néhány Uniós ország számára nem sugároz a helyi lakosság nyelvén, azonban kínálatukat kibővítették ázsiai, orosz és arab régiókra. Ez főként azokat a térségeket érinti érzékenyen, ahol a nézők - felmérések szerint - kisebb aránya beszél angolul vagy franciául. Néhányan a nyelvi kérdés mellett nehezményezték azt is, hogy az EuroNews főként a nyugat-európai nagyvárosok eseményeivel foglalkozik, és híreikben elhanyagolják az újonnan csatlakozott országokat.

Nem csak itthon jelenthet gondot pénzügyileg fenntartani egy tv csatornát, mivel Philippe Cayla, a cég elnöke azzal védekezett, hogy egyelőre financiális okai vannak az Unión belüli lassabb terjeszkedésnek. Terveik szerint a közeljövőben minden európai nagyvárosban, de legalábbis minden Uniós fővárosban szeretnének irodát nyitni és kiküldött tudósítót foglalkoztatni.

Az EuroNews televíziós csatornát tizenöt évvel ezelőtt, 1993. január elsején indították el azzal a céllal, hogy hírszolgálatukkal egy országokon átívelő hidat képezzenek a kontinens lakosai számára. Valamivel több, mint egy évtized alatt 121 országba és azon belül 200 millió háztartáshoz jutott el az adás, ezzel jócskán megelőzve a CNN International és a BBC World News csatornákat.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Hussami khaldoun 2012-07-19 15:21:38
Nagyon jó lenne ha magyarul látná a nép ezt a csatornát DE CSAK AKKOR ha 1) jó fordítókat alkalmaznak (mert borzalmas a magyarok nyelvtudása 2) A fordítással együtt nem alakul át a euronews profilja cionista-birodalmi CNN jellegű csatornává
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei