2008. június 7.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Megrongálta egy teremőr a Carnegie Művészeti Múzeum kiállított művét

A múltban többször is előfordult már, hogy támadás ért egy-egy kiállítási darabot valamely múzeumban. Az azonban igazán ritkaságnak minősül, hogy az hajtsa végre a gaztettet, akinek feladata éppen a műtárgyak megőrzése lenne a feladata. A Pittsburgh-ben található Carnegie múzeumban most éppen ez fordult elő.

Többféle módja is lehet a kritikai szándék kifejezésének, egyes emberek azonban odáig merészkednek, hogy negatív véleményüknek nemcsak hangot adnak, hanem tettleg is bebizonyítják nemtetszésüket. Amíg a zenében, könyvben, filmben és más sokszorosítást használó művészeti ágaknál nem feltétlenül jelent ez veszélyt az alkotásra, a képzőművészet esetén súlyos, olykor nem restaurálható károkat okoznak az önjelölt kritikusok.

Timur Serebrykov (27) a Carnegie Museum of Art egyik teremőre annyira utálta egyik "védencét", hogy nem törődve állása és valószínűleg szabadsága elvesztésével, összevagdosta azt. Egyelőre nem tudni az elkövetés pillanatában foglalkoztatta-e egyáltalán a lebukás gondolata, arra mindenesetre gondolnia kellett volna, hogy minden teremben vannak kamerák, amelyek folyamatosan rögzítik a látószögükbe eső történéseket. Nem kellett sok időnek eltelnie, amíg a felvételek alapján elfogták Serebrykovot a rendőrök, a mozgóképeken tökéletesen kivehető a teljes elkövetés az elejétől a végéig.

A bíróság július 29-re tűzte ki a tárgyalás időpontját, amelyen feltehetőleg számot kell majd adnia arról, hogy miért rongálta meg a több, mint 5 000 dollár (750 000 forint) értékű műtárgyat. Az alkotás nevéről és a készítő művész nevéről a múzeum egyelőre nem adott ki nyilatkozatot.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei