2008. június 8.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Fotókat készített a brazil kormány egy elzártan élő őserdei törzsről

Lefotóztak egy eddig, a civilizációval kapcsolatba nem került törzset a brazil-perui őserdőben. Nem ők az egyetlen, hisz bármily hihetetlen, körülbelül száz hasonló kolónia él elzártságban a Földön. A fotókat azért készíttette, és hozta nyilvánosságra a brazil kormány, hogy bebizonyítsa: a törzs létezik, és meg kell óvni élőhelyüket.

Meglepő lehet sokak számára, hogy 2008-ban napvilágra kerülnek olyan hírek, miszerint eddig a civilizációtól elszigetelten élő egész törzseket fedeznek fel. A kutatók becslései szerint körülbelül száz ilyen törzs élhet a Földön, ebből több mint ötven Brazília és Peru erdeiben.

Azt már tudjuk, hogy a bolygó élővilágának egy jókora része, máig felfedezetlenül él(het) az Amazonas vidék őserdeiben, így előfordulhat eme szokatlan, a mai világ emberének talán felfoghatatlan jelenség. A Survival International nemzetközi szervezet képviseli és segíti az ilyen helyzetben élő embercsoportokat, szerintük az egyik legfontosabb szempont az élőhelyük védelmezése.

A mostani fotókat a brazil kormány készíttette, mégpedig azzal a szándékkal, hogy bebizonyítsa a törzs létezését, és elősegítse lakóhelyének megóvását. A képeken jól látszanak a vörösre festett emberek a szalmakunyhók körül, amint íjaikat és nyilaikat rázzák az ég felé, megcélozva a fotókat készítő helikoptert. A kis kolónia belső szerkezete ugyan virágzik, létszámuk növekszik, mégis veszélyben vannak. A folytonos fakitermelés állandó veszélyt jelent számukra, hiszen a favágó társaságok erőszakkal kergetik el élőhelyeikről az őslakosokat, gyakran megölik őket, vagy az egyre kisebb területre szoruló törzsek egymással keverednek konfliktusba. Élőhelyeik elvesztésén kívül hétköznapi betegségek - akár egy egyszerű nátha - is komoly veszélyt jelentenek számukra.

*


Egyéb információ: www.survival-international.org (angol nyelven)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei