2008. június 10.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mohamed-karikatúrák miatt Dánia nem kap a 80 milliárd eurós tortából

Évek óta gúnyolják az iszlám hit prófétáját, Mohamedet dán karikaturisták, akik ezzel a hithű emberek számára igencsak elítélhető módon kívánják felhívni a figyelmet az arab fundamentalisták veszélyére. Azonban a fegyver kétélű. Egyrészt a békés többséget képező muzulmánok szimpátiáját is elvesztették a rajzokat leközlő dán lapok, másrészt komoly politikai vihart kavartak, aminek saját országuk látja most kárát.

Három évvel ezelőtt jelent meg az első gúnyrajz Mohamedről az egyik dániai országos napilapban, amelyet rövidesen több másik is követett. A prófétát a turbánja alá helyezett bombával együtt ábrázolták. Az igazi botrány akkor tört ki, amikor külföldi újságok is átvették a rajzokat. Heteken át tartó tüntetés vette kezdetét, több tucat halálos áldozatot követelve. Terrorista szervezetek halálos fenyegetéseket küldtek a grafikákat készítőknek, közülük néhányan a mai napig is bujkálnak.

Líbia megelégelte a sorozatos gyalázást, amit a rajzok jelentenek vallási vezetőjük számára, és mivel a mai napig sem érkezett hivatalos bocsánatkérés, drasztikus határozatot hoztak Dánia ellenében. Múlt heti döntésük értelmében kizárják az európai országot, valamint az ottani cégeket abból az ötéves fejlesztési projektből, amivel az elmúlt évtizedek alatt lepusztult Líbia infrastruktúráját hozzák rendbe. Az összköltség meghaladja a nyolcvanmilliárd eurót. Érthető tehát, hogy a nyugati nagyvállalatok sorban állnak ekkora beruházási lehetőség előtt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei