2008. június 11.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Rakpartlezárás a Sziget ideje alatt? - vitáznak az érintettek

Óbuda három héttel elhalasztaná a rakpartlezárást a kerületiek és a Sziget fesztiválra látogatók érdekében - közölte Bús Balázs polgármester szerdai sajtótájékoztatóján. A fővárosi önkormányzat válaszul azt közölte: nem áll módjában és nincs is szándéka elhalasztani a csatorna-beruházást.

A polgármester utalt arra, hogy a fővárosi önkormányzat tervei alapján augusztus 1-jével lezárnák a budai alsó rakpart Margit híd és Mozaik utca közötti szakaszát, éppen két héttel a Sziget fesztivál kezdete előtt. Bús Balázs szerint, mivel ugyanerre az időre esik a Bécsi út egyik szakaszának a felújítása is, ezért a térségben kritikussá válhat a közlekedés és a parkolás. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a programokra érkező közel félmillió látogató "nem elhanyagolható része" autóval érkezik. Elmondta: csütörtökön tárgyalóasztalhoz ülnek a főváros és a kivitelező képviselőivel.

Bejelentette továbbá, ha a főváros nem halasztja el a rakparti felújítás megkezdését, akkor Óbuda kénytelen megvizsgálni annak lehetőségét, milyen korlátozásokat vezethet be a helyi lakosok védelmében. Bús Balázs ennek részleteiről azonban nem kívánt nyilatkozni, ám a kiosztott sajtóanyag utal arra, hogy a kerület önálló közterület-felügyeletet működtet, így például a szabálytalankodókkal szemben határozottabban tud majd eljárni.

A fővárosi önkormányzat délután közleményben reagált a polgármester javaslatára; ebben azt írták, álláspontjuk szerint nem akadályozza a rakpart lezárása a fesztivál működését. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a főgyűjtőcsatorna építése Európa egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházásának része a központi szennyvíztisztító telep megépítésével együtt.

Közölték, hogy az Európai Unió által finanszírozott 429 millió euró összköltségű projekt részmunkáit is megkötött szerződések szabályozzák, a határidők megváltoztatására sem lehetősége, sem szándéka nincs az önkormányzatnak.

A főváros szerint a korlátozás azért nem fogja akadályozni a fesztivál működését, mert a Mozaik utca felől továbbra is rá lehet majd hajtani a rakpartra gépkocsival, így a szigetre is el lehet jutni. A főváros arra kéri a fesztivál látogatóit, hogy a sziget megközelítéséhez elsősorban a tömegközlekedést vegyék igénybe. A közlemény arra nem tért ki, hogy a fesztiválra gépkocsival érkezőknek hol tudnának parkolót biztosítani.

Gerendai Károly, a Szigetet szervező cég ügyvezetője közölte, hogy csütörtökön egyeztetnek az érintettek, köztük a főváros, az óbudai önkormányzat, a felújítást kivitelező cég, a rendőrség, valamint a Sziget szervezőiroda. Az egyeztetésig nem kívánja kommentálni a helyzetet, csak annyit mondott: remélik, hogy csütörtökön megállapodás születik majd az ügyben.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei