2008. június 14.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szenzációs kép került elő egy szegedi Múzeumból

Eddig nem ismert, fantasztikus festményre bukkantak Szegeden. Az Angyali üdvözlet című, feltehetőleg késő reneszánsz táblaképet, a Móra Ferenc Múzeumban ősszel nyíló bibliai műkincs kiállítás előkészületei során találták. A művész, aki készítette, valószínűleg Giorgio Vasari, a híres firenzei iskola egyik tagja lehetett.

A firenzei művészetek kiemelkedő korszaka, a XIII-XVI. századra tehető. Az ekkor alkotó szobrászok, festők gyűjtőneve a firenzei iskola elnevezés. Kialakulása a város gyors ipari és kereskedelmi fejlődésének köszönhető. A többi itáliai iskolától megkülönbözteti a firenzeieket a nagyvonalú szerkesztésmód, a perspektíva tanulmányozása és a vonalas ábrázolás.
Egyértelműen ilyen jegyeket hordoz magán az a festmény, amire most véletlenül bukkantak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Az eddig nem ismert táblakép a szakértők elemzése szerint a 16. században készíthették, és valószínűleg hagyatékként került a múzeum birtokába az 1925-ös évben. Mivel jelenlétéről nem tudtak, a tárolásáról sem gondoskodott senki, ami meglátszik az öreg remekműven. Egy levéltári irat szerint az utolsó beavatkozást Beer József, festőből lett konzervátor végezte éppen 1925-ben. Akkor sikerült megerősíteni a kép hátulját, eltüntetni régebbi sérülések nyomait, és a kor elvárásaihoz hűen átfesteni néhány részletét.
A probléma csupán az, hogy napjainkra (A Munkácsy képekhez hasonlóan) a 20-as években használt gyantás olajfesték és lakk elsötétedett. Ezzel ismételten feladta a leckét a restaurátoroknak.
A titokzatos kép puszta megjelenésével végigsöpört az itáliai reneszánsz cinquecento-korszakát kutató hazai, és külföldi művészettörténészek körében. Olasz és svájci szakemberek szerint a lelet felbukkanása hatalmas szenzáció, ahogy a festő neve is az lehet, amennyiben bebizonyosodik, hogy Giorgio Vasari alkotása.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei