2008. június 15.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nelson Mandela rajzai vitát kavarnak Londonban

Állítólag jótékonysági célra fordítanák a Mandela aláírását viselő litográfiák egy részét, csakhogy a londoni Belgravia Galéria nem kért rá engedélyt, hogy a korábban hosszú ideig bebörtönzött, majd Dél-Afrika elnökévé választott szabadságjogi harcos képeit kiállítsa és értékesítse.

Nelson Mandela mintegy három évtizednyi raboskodást követően lett 1994-ben Dél-Afrika első fekete bőrű elnöke és ezt a pozíciót öt éven keresztül töltötte be. Egy évvel nyolcvanadik születésnapja után, 1999 nyarán mondott le posztjáról és nagyjából akkoriban kezdett el a rajzolással foglalkozni. Témáit a börtönélet szolgáltatta, melyeket először fekete-fehéren ábrázolt, majd színesebbé tette műveit, mert elmondása szerint úgy nem voltak elég "ünnepélyesek".

Ügyvédje, Ismail Ayob rábeszélte arra, hogy rendezzenek alkotásaiból kiállítást. Mivel a közönség köreiben kedvező fogadtatásra találtattak a rajzok, Ayob következő ötlete az volt, hogy készítsenek litográfiákat Mandela aláírásával és az azok értékesítéséből szerzett bevételt a rászoruló afrikai gyermekek részére bocsáthatnák. A terv ott vallott kudarcot, hogy rengeteg hamisítvány jelent meg a piacon és emiatt az eredetiek értéke is lecsökkent annyira, hogy már nem lehetett volna belőlük számottevő összeget jótékonysági célra fordítani.

A Belgravia Galéria Nelson Mandela kilencvenedik születésnapja alkalmából kiállítást tervez az exelnök litográfiáiból. Mintegy száz képet szeretnének bemutatni, amelyek közül tizenkettőt a tervek szerint el is adnának 4000 és 12000 angol font közötti darabárért. Anna Hunter - a galéria ügyvivője - és Mandela között 2005 óta húzódik a vita a litográfiák ügyében, amely úgy tűnik a júliusi rendezvény miatt csak tovább erősödik majd. Mivel a szerzőtől nem kértek engedélyt a mostani kiállításra, komoly kártérítésre is igényt tarthat a visszavonult dél-afrikai politikus.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
reader 2008-06-17 09:02:42
"komoly kártérítési igényre is igényt tarthat" ... Ennyi igény egy mondatban...
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei