2008. június 18.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Garfield macska harminc éves - Jim Davis hőse töretlenül népszerű

Már három évtized telt el azóta, hogy az amerikai képregényrajzoló, Jim Davis megalkotta a világ szinte minden táján népszerűvé vált vörös bundájú kövér cica karakterét. Gyermekek és felnőttek milliói rajonganak a mai napig a Garfield történeteit mesélő képregényekért és a rajzfilmekért.

Jim Davis figuráját 1978. június 19-én mutatták be a nagyközönségnek több tucat amerikai lap hasábjain. Rövid idővel később levették volna a palettáról, mert nem tartották elég érdekesnek, ezt azonban maga az olvasóközönség akadályozta meg számtalan levéllel bombázva a kiadót. Az idő alaposan rácáfolt a kétkedőkre, ugyanis az ezredforduló után már mintegy két és félezer nyomtatott kiadványban szerepeltek a lusta macskáról szóló rajzok.

Garfield egy elhízott, mindig éhes házimacska, aki emberi tulajdonságokkal felruházva éli mindennapjait gazdája, Jon házában és mindig vicces kalandokba keveredik. A másik főszereplő állat Ubul (eredeti nyelven Odie), az enyhén ütődött kutyus. Kettejük ellentétes jelleme már alapból sok ötlettel szolgálhat egy képregény számára, azonban hozzáadódik Jon szeleburdisága, Garfield kamaszos gonoszsága és a mellékszereplők különös viselkedése is az olvasó felhőtlen szórakozásához.

Saját elmondása szerint Jim Davis azért választott főhősnek macskát, mert kutyából már volt éppen elég a képregényes palettán és nem szereti a versengést. Nem is volt rá különösebben szükség, a tucatnyi nagyrajzfilm és a 2004-ben, valamint 2006-ban elkészített két mozifilm is átütő sikert arattak, meghódítva a papírlap után a képernyőt.

Garfield macska hazánkban 1990 óta jelenik meg önálló képregényen és számos napilap, hetilap is helyet adott neki külön rovatként.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-09-26

Írt kommentek:

35 db

karolyi 2008-10-29 02:50:40
Nagyon jópofa ez a lucsta macsek.Ha valamelyik lapban meglátom,biztos,hogy elolvasom.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei