2008. június 19.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ma ötvenéves a hulahoppkarika

A mai gyerekek talán már nem is találkoznak vele, és el se tudják képzelni, hogy ötven évvel ezelőtt egy egyszerű, színes, műanyag karika mennyi örömet okozhatott a kicsiknek és a nagyobbaknak egyaránt. Richard Knerr és Arthur Melin "találmánya" Hulla Hoop néven hódította meg az egész világot.

És hogy miért az idézőjel a bevezetőben? Nos, Knerr és Melin valójában egy ausztráliai iskolai sporteszköz mintájára alkotta meg a hulahopp karikát, azonban szabadalmi jogot nem kaphattak rá, mert a karika története több ezer éves, már az ókori Egyiptomban és Görögországban is használták. Így a márka bejegyzésének ötvenedik évfordulóját ünnepelhetjük a mai napon.

1959-ben a Wham-O cég már több mint százmilliót adott el belőle az amerikai piacon. "Valódi amerikai árucikké vált" - fogalmazott Tim Walsh, a Knerrék vállalatáról könyvet író játéktörténész, akinek munkája októberben jelenik meg.

Hogy mennyire az volt, bizonyítja, hogy az egykori Szovjetunióban be is tiltották, mert az "amerikai kultúra ürességét" vélték felfedezni benne. Aztán az a sors jutott neki, amit már ezernyi efféle játékmánia megélt: a családok becsben tartott játékai közül lekerült a pincébe vagy a garázsba, a többi megunt kacat közé.

A visszaesett kereslet csaknem víz alá nyomta Knerréket, de akkor előálltak a frizbi néven elhíresült repülő koronggal. Ennek azért már nem volt olyan kirobbanó sikere, de közben a hulahopp is visszakapaszkodott a kedvencek közé, ugyanis egy egyszerű újítással kis csapágygolyókat illesztettek a belül üres karikába, s az így keletkező surrogó hang megint felkeltette a kihunyt érdeklődést.

"Apám abban hitt, hogy minél egyszerűbb egy játék, annál jobb" - mesélte Knerr lánya. "Ha hazahozott egy játékot és mi nem találtuk ki, hogy mire való, akkor az a játék szerinte nem volt jó" - emlékezett.
Knerr idén hunyt el, üzlettársa és barátja, Melin, már hat éve nincs az élők sorában.

A cég a mai napig profitál a hulahopp-üzletből, bár azt nem árulták el, hogy például tavaly mennyi fogyott a - sokak által karcsúsító hatásúnak tartott, sporteszközként is használatos - játékból. S talán nem is olyan képtelenség a hulahopp-mánia újjáélesztése: hiszen egy közelmúltban piacra dobott Nintendo videójáték is népszerűsíti, mint egészséges sportot.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei