2008. június 21.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Richard Gere és egy reklám miatt kért bocsánatot Kínától a FIAT

Sajnálkozását fejezte ki a világ egyik legismertebb autóipari vállalata, a FIAT, egy televíziós reklám miatt, amelyben Richard Gere tibeti környezetben látható. A felháborodást kiváltó kisfilmmel az új Lancia Deltát reklámozzák.

Kína hatalmas piacot jelent a multinacionális vállalatok számára, az 1,3 milliárd lakosú ázsiai ország vásárlóereje hihetetlenül vonzó térség. Mindazonáltal az erőskezű politikai vezetés nem hagy semmi kétséget afelől, hogy a nemzeti önérzet többet jelent számukra egy-egy sikeres üzletnél. Amennyiben bármely cég vagy magánszemély megsérti országukat történelmük, hagyományaik miatt, azonnali bojkottálásra számíthat részükről. Ennek már számos külföldi film és zene látta kárát, mert úgy ítélték meg, hogy "felkavarja a polgárság érzéseit".

Tibet ügye az egyik olyan puskaporos téma Kínában, amelyet csak óvatosan szabad megközelíteni annak, aki el szeretne valami érni arrafelé. Főleg most, a rövidesen kezdődő Pekingi Nyári Olimpiai Játékok idején, amikor a világ minden részéről támadás éri őket a megszállás miatt.

"A FIAT konszern nemrégiben bemutatott egy reklámot, amely nyugtalanságot keltett a kínai emberek körében. Emiatt a vállalat ezúton kér bocsánatot a Kínai Népköztársaság kormányától és az összes kínai állampolgártól" - áll a cég hivatalos közleményében.

A gyár "bűne" egyébként mindössze annyi, hogy a cégcsoporthoz tartozó Lancia Delta új változatát Richard Gere reklámozza, amint Hollywoodból egy rövid autózással eljut Tibetbe és egy ottani gyermekkel együtt - a Hírességek sétányához (Walk of Fame) hasonló látványt képezve - belenyomják kézfejüket a hóba. Azt az "apróságot" azonban nem vették figyelembe a kínai piaccal kacérkodó FIAT marketingesei, hogy Richard Gere az egyik legnagyobb szószólója a tibeti nép elnyomása elleni küzdelemnek, és amikor csak teheti, kiáll mellettük.

Nem ez az első eset mostanában, hogy egy amerikai színész kelt megbotránkoztatást Tibettel kapcsolatban. A több tízezer áldozatot követelő májusi földrengést követően Sharon Stone nyilatkozta azt, hogy "Kínát utolérte a rossz karmája".

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei