2008. június 24.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

John McEnroe jótékonykodik Andy Warhol róla készített portréjával

A visszavonult teniszcsillag, John McEnroe jótékonysági árverésre bocsátja azt a festményt, amelyet Andy Warhool festett róla és ex-feleségéről, az Oscar-díjas Tatum O'Neal-ről. Az árverés jövő héten lesz a londoni Sotheby's aukciósházban.

Warhol akril alapú szitanyomott alkotását 350 ezer font - közel 107 millió forint - értékűre becsülték előzetesen. A bevételt a Habitat for Humanity elnevezésű nonprofit keresztény szervezet részére ajánlotta fel a "nyugdíjas" teniszező. Ez a jótékony missziókat folytató alapítvány épít házakat a világ minden táján a rászorulók részére. 1996-ban jöttek először Magyarországra, akkor egy hét alatt tíz lakást húztak fel Vácon Jimmy Carter volt amerikai elnök vezényletével.

Huszonkét évvel ezelőtt, 1986-ban készült a portré, szintén jótékonysági céllal, tizenötezer font (4,5 millió forint) összegért. Megkönnyítendő az alkotást, McEnroe-nak és feleségének, Tatum On’Neal-nek nem kellett összebújva modellt állniuk, Warhol egy polaroid képet használt alapnak.

John Patrick McEnroe Németországban született 1959. január 16-án. Amerikaiként vált profi teniszezővé, amely karrierje alatt összesen hétszer nyert Grand Slam-tornát egyéniben, kilencszer párosban és egyszer vegyes párosban. Keresete - csak a nyereményekből kifolyólag - 12,5 millió dollár (közel kétmilliárd forint). 1992-ben vonult vissza az aktív teniszezéstől, de pár éve újból ütőt ragadott néhány páros verseny erejéig. Pályafutása során nemcsak eredményei tették híressé, hanem heves vérmérséklete, amely olykor a vonalbírókra irányult.

A Sotheby’s aukciósház úgy időzíti az árverést, hogy a Wimbledonban megrendezésre kerülő teniszviadal második hetére essen, ezzel valószínűleg lényegesen nagyobb sajtókörítést kap, mintha nyugodtabb időkben lenne megtartva.

*


Habitat for Humanity Magyarország
Sotheby's

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei