2008. június 25.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Magyar Humor Napja - Karinthy Frigyes születésnapján

Karinthy Frigyes születésnapjához kötődően június 25-ét ezentúl a magyar humor napjaként ünnepelje a hazai színházi szakma és a közélet - javasolta a kezdeményezés keddi budapesti sajtótájékoztatóján Kalmár Tibor rendező. A magyar humor első alkalommal megtartott ünnepének tiszteletére Humorvosság címmel rendeztek gálaestet a Játékszínben szerda este.

"A magyar ember mindig a humor segítségével tudott élni és túlélni" - idézte Karinthy Ferenc író szavait Kalmár Tibor, hozzátéve, ezek a sorok inspirálták őt az első Magyar Humor Napja megrendezésére.

Az eredeti ötlet szerint a humor világnapját a föld összes országában ünnepelték volna, de ezt a kezdeményezést az UNESCO néhány éve elutasította, így a kezdeményezés hazai keretek között valósulhat meg.

A távlati tervekről szólva a rendező elmondta, jövőre szeretnék az ünnepet karikatúra-kiállítással kiegészíteni, továbbá létrejöhetne a Magyar Humor Háza, és erre az alkalomra esetleg megjelenhetne a Magyar Humor Lapja. 2009. június 25-én adnának át első alkalommal egy újonnan, a hazai humoristák elismerésére alapított díjat, amely valamilyen módon Karinthy Frigyeshez kötődhetne. "Egy roadshow-t is csinálhatnánk az Andrássy úton, humoristák részvételével" - tette hozzá.

"Ha a Kalmár Tibor által elindított kezdeményezés a közönség és a szakma részéről is támogatásra talál, a kulturális tárca is mellé tud majd állni" - fogalmazott Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

Az első alkalommal megtartott magyar humor napjára a Játékszín Humorvosság címmel rendezett gálaestet. A Karinthy írásaiból is válogató ünnepi műsorban közreműködött Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Balázs Péter, Hegyi Barbara, Détár Enikő, Sas József, Csonka András, Gergely Róbert, Kézdy György, Konrád Antal, Tahi Tóth László, Tallós Rita, Tahi József, Incze Ildikó, valamint Balázsovits Edit. A Kalmár Tibor által rendezett gálaesten Verebes István konferált, a zenei kíséretet Gyarmathy István együttese szolgáltatta.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei