2008. június 27.kgl
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Árverési rekord Londonban: több mint 298 millió font három nap alatt

Három nap alatt 297,93 millió fontért (közel 90 milliárd Ft.) adott el impresszionista és modern műalkotásokat a londoni Christie's és Sotheby's cég: a két rivális ezzel európai rekordot állított fel.

A Christie's kezdte kedden a hagyományos júniusi összecsapást és 168,4 millió fontért adott el műveket. A keddi árverés, amelyen többek között Degas, Matisse, Pissarro és Toulouse-Lautrec műveit kínálták, 144,44 millió fontot hozott. A legnagyobb sikert Claude Monet Tavirózsa-medencéje jelentette: az érte adott 40,9 millió font (12,3 milliárd Ft.) világcsúcsot jelent az impresszionista mester festményei között. A képet Tania Buckrell Pos kanadai műkereskedő vette meg egy névtelenségben marad ügyfele számára. Felbecsült árának több mint kétszereséért, 13,5 millió fontért adták el Edgar Degas Táncosnő a korlátnál című pasztellrajzát is.
A Sotheby's sem szégyenkezhet, mert a hét folyamán 129,53 millió fontért adott el műveket, és ebből 14,77 millió font az Orvosok Határok Nélkül (MSF) humanitárius szervezetnek jutott. Eladtak ugyanis kedden öt Picasso és egy Fernand Léger-képet, amelyek Haaken A. Christensen norvég üzletember és filantróp gyűjteményéből származtak. Christensen teljes kollekcióját és örökségének nagy részét is az MSF-re hagyta. Éles licitpárbaj előzte meg Picasso Női fejének megvételét. Az 1939-ben múzsájáról, Dora Maarról készült festmény 7,88 millió fontért kelt el, holott csak 5 millióra taksálták. Az öt képért összesen 13,02 millió fontot fizettek ki.
Csütörtökön újabb nyolc rajz talált vevőre ebből a gyűjteményből, és a megmaradt 63 darabot októberben bocsátják árverésre. A Sotheby's a legnagyobb üzletet azonban Gino Severini olasz futurista művész Táncosnő című képével kötötte: 15,05 millió fontért (4,5 milliárd Ft.) vették meg, a kikiáltási ár másfélszereséért, de túlteljesítette a várakozásokat Alberto Giacometti Három férfi megy című bronzszobra is: 6 millió fontra tartották és végül új tulajdonosának 9,45 milliót ért.
És még nincsen vége a júniusi londoni árveréseknek: június 30-án rendezik a második világháború utáni és kortárs művészet aukcióját, amelyre a Christie's négy "rendkívüli" műtárgyat ígér.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei