2008. július 11.Kígyós Adrienn
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hitler rejtélyes szobrának vevő kerestetik

Múlt hónapban egy londoni kereskedő, Simon Wingett 150 000 fontért (45 millió Ft) kínálta eladásra azt a szobrot, melyet Hitler 1939-ben vásárolt meg. Fritz Röll (1879-1956) márványalkotását 2004-ben a Sotheby’s-ben kínálták eladásra, de az aukciós ház végül elzárkózott az üzlettől, mert kiderült: a szobor egykor Hitler tulajdonát képezte.

Hitler 1939-ben ellátogatott a Nagy Német Művészeti Kiállításra, Münchenbe, ahol úgy döntött, megvásárolja az idealizált, közel életnagyságú meztelen alakot. Az alkotás 1910 és 1914 között készült, melyet Röll egyik mesterművének tartanak. Mai napig ismeretlen, hogy mi történt a szoborral a politikus halála után.


Adolf Hitler 1939-ben csodálattal nézi Röll "Sandalenbinder" nevű szobrát


Nemrégiben a műremek a Sotheby’s tulajdona lett, akik 2004. szeptember 28-án, Sussex árverési termükben kerti szobrok kiárusításakor eladásra kínálták.

Habár a jegyzékben Röll-ként azonosították, az alkotás eredeti nevét ("Sandalenbinder") nem tüntették fel, így egyszerűen csak a "Meztelen Klasszikus Atléta"-ként került az árverési listára. Becsült ára 8 000-12 000 font volt.

Nem sokkal az eladás előtt a Sotheby’s kapcsolatba került a szobrász egy németországi leszármazottjával, aki felhívta az aukciós ház figyelmét, hogy a tulajdonukban lévő műalkotást hosszú ideje eltűntnek vélték, s melyet valaha maga Adolf Hitler vásárolt meg. Az árverésvezetők úgy döntöttek, nem adják el a szobrot és az aukció előestéjén visszaléptek.

Néhány potenciális licitálónak találkozót szerveztek a bizományba adóval, egy cseh-köztársasági kiskereskedővel. Nem sokkal ezután egy angol múzeumi őr és egyben részmunkaidős kereskedő, Imogen Paine két kollégájával együtt megvásárolta a Röllt.
Idén Simon Wingett wrexhami kereskedőt kérték fel, hogy adja el a szobrot. Ez volt az Olimpiai Nemzetközi Művészeti és Antik vásár, illetve a Lapada vásár egyik fénypontja. Az alkotás közel 150 000 font értékű, ám nem sikerült nyélbe ütni az üzletet.

A szobor háború utáni mibenléte mindmáig rejtélyes. Minden, amit tudhatunk, hogy a cseh kereskedő egy bécsi vidéki embertől vásárolta.
1945-ben, Hitler berlini öngyilkosságakor hivatalos rezidenciája Münchenben volt. Ez azt is jelentheti, hogy vagyona Bajorország kormányáé lett. És mivel eközben senki nem tartott igényt a Röll-re, így feltételezhetően a nyílt piacon került eladásra.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei