2008. július 11.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok - Megelevenedő középkor Visegrádon

Közhírré tétetik: a 2008-as esztendő július havának 11. napján, és az azt követő két napon fényűző ünnepség örvendezteti a népet Visegrádon, a királyi palotában. Királyok találkozója, lovagi tornák, melyeken a nemes vitézek küzdenek meg egymással - ilyen programokra várja a magyarok bölcs királya, Károly és gyönyörű városa, Visegrád az érdeklődő tömegeket.

Pénteken este a borudvarban készülhet a hétvégi programokra a reneszánszba csöppenő közönség, melyen Magyarország, és a külföld legkiválóbb borászaival és boraival ismerkedhetnek meg közelebbről. 19 órakor vette kezdetét, és egészen 23 óráig tart a királyi lakoma, mely kiválóan kiegészíti a borudvar kínálatát. De óvatosan a tivornyával! Holnap ugyanis korán kezdődik a nap: 9 óra 30 perckor indul a királyi menet, mely Visegrád város Fő utcáján halad végig, a katolikus templomtól egészen a királyi palotáig. A színpompás menetben látható a cseh király és fia, a morva őrgróf, bajvívó vitézeikkel, a lengyel király lovagjai élén, s a magyarok királya főrangú emberei kíséretében, címeres fegyverzetben. A menetet kísérik hazai és külhoni előkelők, lovagok, katonák sokasága.

10 óra 30-kor kezdetüket veszik a lovagi tornák, mely során több száz lovag harcol meg egymással, akik a messzi Csehországból, Bajorországból, Itáliából, Lengyelországból, és a Felvidékről érkeztek. Egymással és a magyar király Szent György lovagjaival is összemérik majd tudásukat, hogy kiderüljön, ki a legvitézebb közülük. A hadijátékokat lovas és gyalogos íjászok nyitják meg, akik nyilak záporát zúdítják az ellenségre. A királyi solymászok, a gyönyörű udvarhölgyek, a számszer-íjászok, teremtenek valódi udvari hangulatot, de lesznek itáliai zászlósok, lovasbemutatók és más látványosságok is, melyek a királyok és a nézők szórakoztatására rendeltettek.

12 óra után 30 perccel híres magyar sportolók és laikus társaik mérik össze tudásukat a lovagi hétpróbán. Bizonyítani kell itt futásban, íjászatban, falra futásban, birkózásban, lándzsavetésben, számszeríjászatban, és csatacsillag dobásban is. A hétpróba győztesének jutalma nem más, mint egy hátasló.

Ezt követően ismét a lovagoké a főszerep, egészen 16 óráig, amikoris kezdetét veszi a Toldi verseny, melyen Magyarország legerősebb emberei mérkőznek meg egymással rúdtartásban, malomkő-emelésben és dobásban a megtisztelő Toldi cím elnyeréséért, majd megint lovagi tornák következnek.

Este a kalandok során megfáradt nép a borudvarban és a lakomán pihenheti ki a nap fáradalmait, ráadásul 21 órától GHYMES koncert teljesíti ki az estét. A Budapestről érkező vándorokat 23 órakor egy hajó szállítja vissza otthonukba.

A vasárnapi program hasonlóképpen alakul, mint a szombati, de lesz még íjászverseny is, illetve ezen a napon rendezik a lovagi torna befejező ünnepségét.

A középkori vásáron, mely állandó programként szerepel a három nap alatt, gólyalábasok, csepűrágók, zenészek folyamatos bemutatókkal szórakoztatják a vásárosok között sétáló vendégeket. Az árusok mögötti téren fegyverforgatók fortélyait, mesterségek féltve őrzött titkait lehet ellesni-kipróbálni, előadásokat megcsodálni, játszótereket felkeresni.

Mindemellett lesz régi mesterségek bemutatója a királyi palota előtt a Fő utcán, középkori gyerekjátszóház és kézműves foglalkozások a palota előtti parkban, a palota főbejáratával szemben pedig XIV-XV. századi katonai tábor, ahol a sátrakban megtekinthető a kor fegyverzete, és viselete. A táborban a gyerekek és a kalandvágyó felnőttek kipróbálhatják a lovaglást, az íjászatot, a lándzsavetést, és a csatacsillag-dobást. A parkszínpadon vásári komédiák, történelmi táncbemutatók, régi zenei koncertek, bábelőadások és lovagi tornák várják egész nap az érdeklődőket, míg a királyi palotában középkori babakiállítás és vásár lesz. A Salamon-toronynál a várudvar színpadán régi zenei koncertek, trubadúr verseny, szerelmi hétpróba, vásári komédiák, lovagi tornák, táncbemutatók szórakoztatják a közönséget, a Fellegvárban középkori ostromszer bemutató, Szent Korona kiállítás és a királytalálkozót bemutató panoptikum fogadja a látogatókat.

***


Helyszín: Visegrád
Időpont: 2008. július 11-13.
Bővebb infó: www.palotajatekok.hu
Jegyek: A Palotajátékok legtöbb programja ingyen látogatható, a lovagi tornákra a felnőtt jegy ára 1900 Ft, a gyerek jegy (6-14 éves korig) 900 Ft, a GHYMES koncertjegy ára 1000 Ft, a hajókirándulásé szintén 1000 Ft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei