2008. július 13.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Fischer Iván a Gramophone egyik jelöltje - Az év művésze lehet

A londoni Gramophone című, igen nívós zenei magazin Fischer Ivánt, a Budapesti Fesztiválzenekar zenei igazgatóját, a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmesterét is jelölte Az év művésze (Artist of the Year) díjra. Az elismerés nagyjából olyan jelentősséggel bír komolyzenei körökben, mint az Oscar-díj a filmes szakmában.

Fischer Iván a Budapesti Fesztiválzenekar alapítása óta (1983) tölti be a fent említett tisztségeket. Azóta számos reformot vezetett be, intenzív próbamódszereket, kamarazenélést honosított meg, amely minden zenekari tag számára kreatív munkavégzésre ad lehetőséget. Számos új koncertformát talált ki , többek között az évtizedek óta töretlenül sikeres kakaókoncerteket kisgyerekeknek, a meghirdetett műsor nélküli titok-koncerteket, a beszélgetéssel egybekötött egyforintos koncerteket, a Hősök terén tartott nagyszabású szabadtéri hangversenyeket, a szcenikus elemekkel kibővített koncerttermi operaelőadásokat. Több fesztivál alapítása fűződik a nevéhez, így a kilencvenes évek nyári barokk zenei fesztiválja és a 2005-ben elindított Budapesti Mahler Ünnep, amely lehetőséget nyújt új művek rendelésére és bemutatására is.

Tíz évvel ezelőtt Fischer Iván és zenekara egyszer már elnyerte a Gramophone-díjat: akkor a legjobb szimfonikus zenekari produkciónak járó kitüntetést vehették át. "Az év művészét" a szakma és a közönség közös döntése alapján választják; a magyar karmester neve azon a tízes listán szerepel, melyről a győztes kikerül majd. Tavaly a világ minden táján szavaztak az emberek, összesen körülbelül 13 millióan. Természetesen Fischer Iván ajánlást is kapott a laptól, melyben kiemelték az elmúlt években nyújtott teljesítményét, különös tekintettel Beethoven VII. szimfóniájának tolmácsolására. A győztesek nevét 2008. szeptember 25-én hirdetik ki Londonban a Gramophone gáláján, s a díjakat is ekkor adják majd át.

***


Bővebb infó: www.gramophone.co.uk
A Budapesti Fesztiválzenekar honlapja: www.bfz.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei