2008. július 17.Kígyós Adrienn
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

157 millió forintért kelt el egy újabb Beatles ereklye

Az eredeti dobbőr az 1967-es "Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band" lemezborítóján szerepelt. A hazánkban csak Borsőrmesterként emlegetett album ereklyéjét július 10-én a Christie’s International Aukciós Ház átszámítva több mint 157 millió forintért értékesítettek.

Előzetes becslések az eladási árat több mint ötször alacsonyabbra becsülték. Ez a második legdrágábban eladott Beatles ereklye, mondja a Christie’s.
Korábban egy keményfa dobhoz volt erősítve a 70cm átmérőjű, kézzel festett bőr.

Az aukció nyertese emellett hazavihette Peter Blake kézzel írt levelét, melyben megerősíti, valóban ez a dob szerepelt a Beatles borítóján. Blake azt mondja, a bőrt Joe Ephgrave festette. Kritikusok szerint a hanglemez borítója minden idők legjobbjai közé tartozik.

Az összesen 259 darabból álló árverésen a dobbőr ára érte el a legmagasabbat. A "Populáris Kultúra" és "Pop-Rock Ereklyék" elnevezésű aukciónak a Christie’s "South Kensington" nevű aukciós terme adott otthont.

Később az eredeti John Lenon és Yoko Ono által kézzel írt 1969-es "Give Peace a Chance" dalszöveg átszámítva 122 millió forintért kelt el. Előzetesen árát "mindössze" 58-87 millióra becsülték. Mindkét darabot egy telefonos licitáló vásárolta meg.A dalszövegeket az Egyesült Királyságban élő vígjátékíró és televíziós műsorvezető, Gail Renard adta el. Lennon személyesen adta át a kéziratokat Renard-nak. Erre egy interjú alkalmával került sor, amikor egyetemi lapjának készített interjút az újságíró.

Mégsem sikerült megdönteni a rekordot, hiszen 2005. júliusában 174 millió forintért kelt el Lennon kézzel írt dalszöveglapja, melyet az 1967-es "All You Need Is Love" műholdas közvetítésekor használtak fel.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei