2008. július 18.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Végvári vigasságok - a történelem újraéled Eger várában

Immáron 12. alkalommal elevenedik meg a középkor Egerben: a várjátékok során korhű ruhába öltözött szereplők, és tradicionális mesterségeket űző kézművesek biztosítják a történelmi hangulatot. Kilenc napon át uralják a várat, ezalatt színes programokkal, és három országos versennyel, melyek a kívülről szemlélődőnek is nagy élményt nyújthatnak.

Az első napon, július 19-én végvári hétpróbára nevezhetnek be a bátrak, ennek során többek között olyan számokban kell bizonyítaniuk, mint a kürtfújás, a kardkitartás, vagy az ágyúgolyódobás. Este a Csabafi Hagyományőrző Egyesület bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők.

Másnap az Országos Történelmi Íjász- és Számszeríjász verseny kerül megrendezésre, melyen a jelentkezők csak korhű ruhában vehetnek részt, és különleges célokra lőhetnek. Július 21-től 24-ig, a Kézzel fogható história elnevezésű interaktív játéksorozaton a vállalkozó kedvű felnőttek és gyerekek betekinthetnek a végvári életbe, kipróbálhatják az íjazást, a gólyalábat, de még arra is lesz lehetőségük, hogy - játékos formában - megküzdjenek egy végvári vitézzel.

Július 25-én rendezik meg a Keleti Kultúrák napját, melyen az ország különböző pontjairól érkező hastáncosok mutatják be fantasztikus tudásukat, így például Yasmina, Emel Tribal, Zubaidah, Lovász Ilona, a Tribelly Hastánckör, Tóth Kati és tanítványai, valamint Faatimah és tanítványai. 18 órakor felvonulás indul a Dobó térről a várba, majd fél héttől a Holen Mor francia dudazenekar koncertjét élvezheti a közönség. Hét órától Ostromjátékot tekinthetnek meg a jelenlévők, melyen fény derül Eger várának históriájára.


Július 26-27-én tartják a Török kori hagyományőrzők seregszemléjét, melyen számtalan izgalmas program várja a látogatókat, akik bepillanthatnak a történelmi életképekbe, valós történelmi eseményekbe. Mindemellett táncegyüttesek és koncertek szórakoztatják a nézősereget, érdemes tehát családostul ellátogatni Egerbe, erre a nagyszerű rendezvényre.


***


Helyszín: Eger vára
Időpont: 2008. július 19-27.
Bővebb infó: www.egrivar.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei