2008. július 21.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

István, a király - Rosta Mária tönkreteszi a Társulat hírnevét?

Egyre-másra hallani különböző botrányokról az "István, a király" című újjáélesztett rockopera környékéről. A legkisebb még javában "A Társulat" döntőinek időszakában robbant ki, amikor a Laborc szerepét elnyerő Varga Lajos "igazolatlan" hiányzása után napokig nem lehetett tudni mi lesz az ítélet ellene.

A produkció hivatalos honlapján azután megjelent egy erősen szubjektív és egyoldalú közlemény, amiben elítélik az előadót. Ezt követte Herczeg Flóra és Torma Emese kálváriája, amelyet Réka alakításáért lefolytatott párbajuk után kellett átélniük. Hasonlóan kiélezett és nagy téttel bíró versenyeken egyébként is rendkívül nagy a lelki teher a résztvevőkön, ezt toldotta meg egy közel sem humánus lépéssel Szikora János zsűrielnök - az István, a király jubileumi előadásának rendezője -, aki nem törődve a többi zsűritag választásával, Herczeg Flórának adta meg a lehetőséget. Mint utóbb kiderült, döntése bár etikátlan, nem szabályellenes. Mivel az országos felháborodást keltett esetet nem lehetett könnyen a szőnyeg alá seperni, Rosta Mária producer - a Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője - kitalálta, hogy a következő előadásban Szörényi Levente - Bródy János társszerzője - nyújtson át Torma Emese részére egy félmillió forint értékű bankkártyát, valamint egy lemezszerződést.

Könnyen abba a hibába eshetett az átlag néző, hogy letudottnak vélte a 25 éves rockopera körüli mizériát, ebben az esetben viszont csalódnia kellett. Néhány héttel a Budapest Sportarénában megtartott díszbemutató után érkezett el a csapat Siófokra, ahol botrányos körülmények között léptek fel. Kiss László, a Kálmán Imre Kulturális-központ igazgatója hitelrontás miatt pert fontolgatott Rosta Máriáék ellen, mivel a beígértekkel ellentétben az István, a király teljes verziója helyett csak egy úgynevezett keresztmetszetet láthattak a nézők, a műsor másik részében különféle musical dalokat adtak elő. Tették mindezt rendkívül rossz hangosítással és olyan öltözékben, ahol a jelmez csak félig-meddig takarta a szereplők utcai ruháját.

Nem kellett sokat várni a következő negatív hírre, ami a Társulatot érinti. Rosta Mária intézkedett, melynek következménye, hogy Szörényi Levente és Bródy János visszavonta az előadói jogokat az eredeti énekesektől. Vikidál Gyula, Nagy Feró, Varga Miklós a felháborodáson kívül nem sokat tehetnek, le kell állniuk a Mandala Dalszínház égisze alatt tartott István, a király előadásokkal. (A két produkció közötti költségvetési különbséget figyelembe véve ez körülbelül olyan lépés, mintha Arnold Schwarzenegger és a film producerei megtiltanák a magyar Schwarzi-imitátor Steve-nek, hogy terminátorosan jelenjen meg egy füstös pesti klubban.) Varga Miklós honlapján tett közre nyilatkozatot, amelyben érdekes kérdéseket vet fel.

Még itt sem ér véget a sor, mivel a Társulat portálján nemtetszésüknek hangot adó látogatók miatt az egész fórumot szüntették be. Ebből is látható, Rosta Mária inkább erőfölénnyel próbál megoldani mindent, semhogy szembesülnie kelljen saját maga és produkciós irodája által elkövetett hibákkal. Mindennek azok a fiatal tehetségek látják kárát, akik több, mint egy éve éjt nappallá téve gyakorolnak, szerepelnek, énekelnek, táncolnak... Feke Pál, Simon Boglárka, Tóth Attila, Éder Enikő, Fejes Szandra, Herczeg Flóra, Koroknai Árpád, Molnár Ágnes, Papp Annamária, Vadkerti Imre, Varga Lajos, illetve a többi közreműködő egészen biztosan többet érdemelnének ezeknél a botrányoknál. Ezt minden jóérzésű ember látja, amennyiben nem vakítja el a pénzhajhászás.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Törteli J. 2009-01-04 18:42:16
N em közönbös, hogy a TÁRSULAT nagyot produkált 2009. első órájában az m1-en. Nótás produkciójuk fiatalos, lendületes elsöprően sikeres volt. Az öreg nótázó fáradt arcok helyett végre újszerű lett a műsor. Csittuljanak a balhék és minél többször lássuk Önöket a képernyőn.
nem
regisztrált
gabesz 2008-09-26 14:41:32
Amiket én eddig Rosta Máriáról hallottam, az alapján egy végletekig jellemtelen, és etikát hírből sem ismerő "üzletasszonyről" van szó. (És nagyon finoman fogalmaztam...)
nem
regisztrált
gabesz 2008-09-26 14:41:14
A zsidózás tényleg nem szép, soha nem szabad erre hivatkozva támadni valakit, legyen szó Rosta Máriáról, Szikora Jánosról, vagy bárkiről.
Ellenben ami a produkció körül zajlik, az engem is mélységesen felháborít. Sajnos be kell lássuk, a producerasszonynak egyedül a pénz az istene. Valóban nagyon gyenge a szervezés, rengeteg volt a csetlés-botlás a kezdetek óta, viszont ne feledjük, hogy milliárdos költségvetésű produkcióról beszélünk. Emellett pedig Rosta Máriát nem "alkalmazták", hanem férjével, Szörényi Szabolccsal, és fiukkal közös családi vállalkozásban ők találták ki az egészet.
Volt egy olyan felvetés is, hogy ne keverjük bele mindenbe a politikát. Sajnos ez egy picit naiv hozzáállás, ugyanis az szdsz-es kötődésű Rosta Mária személyével a produkció szervezése körüli dolgok, illetve a régi tagokat lejárató médiakampány vastagon érintett a politikával.
nem
regisztrált
eva 2008-08-24 12:08:39
tudom nem lehet senkinek betilltani hogy irjon nektek, de ne zsidozon
nagyon ronda es felhaborito
egy nagyon szep zenemurol beszelun,szerintem semmi koze a politikahoz sem a zsidokhoz
amugy buszke vagyok hogy erdelyben elek es magyar zsido vagyok
nem
regisztrált
eva 2008-08-24 11:56:10
en zsido vagyok, azert tetszik amit csinalttak ezek az emberek.
koszonom hogy vagytok, gyonyoru amit csinaltok, sokk sikert kivanok
nem
regisztrált
Kündü 2008-08-22 23:32:19
Ez az "István, a király" ZSIDÓ VÁLTOZATA!

Négy videogelvételenvab n meg a mű, más-más helyszínekről és szereposztásban:

ez az ÖTÖDIK egy light-version, egy "mádi" =hollywoodi jellegű, nyálas, semmitmondó és amatőr rendezés - és színészi munka.

Szörényi család, a LÓVÉ NEM MINDEN, tanulhatnátok nagyszüleitek példáján!!!
nem
regisztrált
Barna 2008-08-10 21:39:45
Véleményem szerint a Szörényi klub és a Rosta tehet egy dolgot a jogaival. Még szerencse, hogy a kiadott lemezekkel, rögzített előadásokkal már nem tudnak mit kezdeni. Ha akarják, ha nem a konkurencia megmarad!
Azt viszont elhiszem, hogy az István, a király utáni félresikerült próbálkozások után már itt volt az ideje, valami pénzforrás után nézni. Nem kétséges, erre az életműből ez volt a legalkalmasabb. Kár, hogy ezt ilyen asszisztenciával követték el!
nem
regisztrált
telit 2008-08-09 21:32:21
A Siófoki és Rádpusztai előadáson, nem a legolcsobb technikusokat kellett volna felbérelni. Rádon magam is ott voltam, ott (talán a Siófoki botrány hatására) a teljes előadás került színre, de a hangosítás valami borzalmas volt. Fejes Szandrának egyetlen dalát a közönség nagyrésze, reménykedve várta, de szinte csak minden második szótagot lehetett hallani a dalból, pedíg Szandra aztán tényleg nagyon odatette magát.
Feke Pál kénytelen volt hangosítás nélkül elordítozni István végső monológját, ami így is fantaztikus volt, talán Feke képzettségének és a hely akkusztikájának köszönhetően.

Rosta rettenetes producer remélem, ha vége lesz ennek az egész Társulat mizériának, soha többé nem alkalmazza senki, hisz csak rosszul jár vele. Azokkal a mecénáokkal akik nem pénzel támogatnának, (hanem valami sokkal értékesebbel, saját szavukkal, és írnevükkel támasztanának reklámot) csak veszekszik...nem hittem volna, hogy létezik ilyen ember. a simogató kézbe beleharap.

nem
regisztrált
telit 2008-08-09 21:31:52
Már az elejétől nyilvánvaló volt, hogy Rosta keveri a sz*rt (már elnézést). Egy jó prudocer biztos nem hagyta volna, hogy ennyi botrány keveredjen a műsor körül. Először is a 25 éve bemutatásra került előadás szereplőit, meg kellett volna hívni a díszelőadásra, tudtommal ez nem történt meg. Valamint semmiképp se lett volna szabad megvonni az előadói jogokat Vikidáléktól, ezt Szörényiék nyilván nem saját maguktól találták ki, hiszen jó viszonyban vannak a régi szereplőkkel, legalábbis úgy tudom. Ezzel rengeteg vitát kerülhetett volna el, és talán némi reklámot is szerzett volna vele az előadásnak...

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

20 db

Francis W. Scott 2008-08-09 15:51:11
A Társulat beválogatott énekesei nagy tehetségek, óriási hanggal, de ez a cirkusz, amit a dolog köré vernek, undorítóvá, visszataszítóvá teszi számomra az egészet. Hihetetlen, ami itt folyik... Az meg már micsoda gyalázat, hogy az eredeti szereplőknek megtiltják az egyes dalok éneklését? Azoknak az embereknek, művészeknek, akikkel legendássá vált a rockopera? Az énekesek sárba tiprása ez! De hát mit tépem én itt a számat? Ma már ott tartunk, hogy a művészetből bizniszt csinálnak, ma már senkit nem érdekelnek az értékek, csak a pénz, még az egymáson, a baráton, testvéren való átgázolás árán is. Hányingerem van ettől...
nem
regisztrált
vivu 2008-08-09 09:33:17
a példának okáért immáron 3.éve adnánk elő a rockoperát és holmi társulat miatt ezt nem tehetjük.érdekes h más apróbb előadásoknak engedélyezik!mi már ekkora konkurencia lennénk?kis túlzásnak megtiltják a magyarnak h magyar legyen!
nem
regisztrált
Károly 2008-08-01 12:34:02
Azért leginkább Szörényinek és Bródynak van joga eldönteni, hogy megfelelőe a produkció színvona, és ha ők meg vannak elégedve /nem tudok az ellenkezőjéről/, akkor lényegtelen, hogy egy másodvonal beli kritikus mit fanyalog a fentebbi írásban.

Csatlakozott:

2008-07-29

Írt kommentek:

1 db

Lascaris 2008-07-29 23:32:03
Számomra a legnagobb botrányt azt jelenti, hogy a Szikora János által rendezett István a király produkciót Rosta Mária kiviszi a Magyar Szigetre, arra a helyre, melyet Toroczkai László működtet, ahol Árpád-sávos zászlókat lengetve mocskos zsidóznak, mocskos cigányoznak, ahol e héten csütörtökön este az István a király c. előadás után az Egészséges fejbőr és a Titkolt ellenállás gyűlöletkeltő, neonáci csapat lép fel, ahová, ha Szikora János rendező úr betenné a lábát, származása miatt meglincselnék. Ennyire fontos a pénz kedves Rosta Mária? Herczeg Flórát ezen a neonáci fertőben még a közelmúltban is tehetségtelen luvnyának minősítették, aki hamis és közönséges. Nos, ez a rendkívül tehetséges énekesnő társaival a színpadról részeg igazmagyarokat láthat majd, akik "Vesszen Trianon"! "Mocskos zsidók"-at skandálva fogják őket köszönteni. Azt gondolom, ha ez a produkció csütörtökön fellép a Magyar Szigeten, morálisan lejáratja magát az egész ország előtt.
nem
regisztrált
anonym 2008-07-23 13:19:48
Üdvözletem!

Szóval a Társulat tagjai többet érdemelnének ennél ??? A cikk vége valahogy olyan volt, mintha ökölbe szorított kézzel verném az asztalt, s közben azon siránkoznék, hogy fáj a kezem. A hírnév - az hírnév - legyen akármilyen - de akkor is célhoz vezet - szóval R.M. nem tönkreteszi, hanem építgeti a Társulat hírnevét! A negatív oldalra csúszásokat pedig majd a Társulat tagjai énekükkel illetve játékukkal korrigálják! A régiekkel folyó párharc pedig semmi más, mint egy kis tanulsáh az új csillagoknak, hogy valamit - valamiért, azaz történjen bármi, Ti mindig Szörényi zenére fogtok táncolni!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei