2008. augusztus 11.Kígyós Adrienn
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Van Gogh egy portréjára röntgensugarak segítségével bukkantak rá

Egy új röntgensugaras eljárás segítségével bukkantak rá egy azelőtt ismeretlen női portréra. Nem is akárhonnan tűnt elő Van Gogh képe: egy másik festmény alatt "rejtőzködött" hosszú éveken keresztül. Aki ismeri munkásságát, talán nem is lepődik meg rajta, hogy a művész több mint 100 év után még mindig képes valami újat mutatni.

A földműves asszony arcát a Fűcsomó című kép rejtette magában, melyet Van Gogh 1887-ben festett Párizsban.
Több mint 120 évvel később két szakember, Jaris Dik és Koen Janssens egy részecskegyorsító segítségével nagy erősségű röntgensugarakat bocsátottak ki, hogy megvizsgálják a szóban forgó festményt. Meglepetésükre az eredmény egy addig ismeretlen női arcot ábrázoló 17,5 x 17,5 cm-es portré lett.
Az erőteljes röntgensugárzás hatására a festmény rétegeinek atomjai "fluoreszkáló" röntgensugarakat bocsátottak ki, így a kémiai anyagok eredeti formájukban is megmutatkoztak. Van Goghnál gyakori volt a spórolás efféle formája, hiszen élete során mindvégig rossz körülmények között tengődött, így ha nem volt pénze friss vászonra, ráfestett egy régire.
Vincent Willem Van Gogh (1853-1890) holland származású posztimpresszionista festőművész. Korát megelőzve olyan képeket festett, melyet kortársai kinevettek és nem bíztak a művész sikerében. Míg élt, soha nem kapott méltó elismerést. Csak halála után tizenöt évvel, 1905-ben rendeztek alkotásaiból önálló kiállítást Németországban. Összesen 850 festményt hagyott hátra, azonban sok képe az évek során elkallódott, vagy ami rosszabb, teljesen megsemmisült. Magyarországon 2006 decemberétől 2007 áprilisáig a Szépművészeti Múzeumban gyönyörködhettünk a festő munkáiban.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei