2008. augusztus 11.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

XXII. Mesterségek ünnepe - A népi kultúra bemutatkozása

2008 a Reneszánsz éve, így idén a Mesterségek ünnepe a reneszánsz év jegyében zajlik. A Budavári Palotában udvari komédiások és zászlódobálók lépnek fel, valamint felelevenítik Mátyás király és Beatrix egy napját, udvari környezetükkel. A jeleneteket mutatványosok és párbajok színesítik. A szervezők örömmel várják a játékos kedvű nézőket, akik részt szeretnének venni a színjátékban.

A lovagi próbák és ügyességi játékok mellett lehetőség nyílik a közönség számára korabeli ruhák viselésére, valamint különböző harci eszközök kipróbálására. A műhelyekben tradicionális népi mesterségek bemutatása zajlik majd, a gyerekek szórakoztatására kirakodóvásár, rongybabakészítés, bőrözés, nemezelés, agyagozás és bábszínház várja az érdeklődőket. Aki gasztronómiai élményekre vágyik, az sem fog csalódni, hiszen hagyományos népi ételek, kenyérlángos és bödölle várja az enni vágyókat.

A színpadi programok három helyszínen zajlanak (Palota Színpad, Oroszlános udvar, Újvilág Kert), ahol a magyar népzenei és néptánc-élet művészei mellett hazai és külföldi előadók is fellépnek. Este táncház várja az érdeklődőket. A fellépők között szerepel többek között a Háromszék Táncegyüttes, a Csík Zenekar, az Agostones, a Bihari János Táncegyüttes, Lovász Irén, a Tabulatúra Régizene Együttes, illetve az Etnofon Zenei Társulás. Augusztus 20-án a mesteremberek felvonulását kenyérszentelő ünnep követi a Szentháromság téren.Magyarországon és külföldön egyre nagyobb az érdeklődés a rendezvény iránt, így a tavalyi évhez hasonlóan a szervezők idén is 80-100 ezer látogatóra számítanak. Remek program lehet ez azoknak, akik az augusztus 20-i budapesti tűzijáték előtt szeretnének kikapcsolódni családjukkal, hiszen itt mindenki megtalálja a számára érdekes látnivalókat.

***


XXII. Mesterségek ünnepe
Helyszín: Budapest, Budavári Palota és környéke
Időpont: 2008. augusztus 16-20.
További információ: www.nesz.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei