2008. augusztus 15.Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Boldog születésnapot, Kisvakond!

Az animációs filmek között már-már elfelejtődnek gyermekkorunk kedvencei, a még emberi kézzel rajzolt mesék. Melyik felnőttet ne érintené meg a TV-maci felejthetetlen dallama, a medve és barátja alváshoz készülődő képkockái örökre belevésődtek emlékezetünkbe. Az esti mese rajzfilmjeinek sorozatát bővítette a Kisvakond című csehszlovák produkció is, melynek barátságos figurája már több mint 50 éve bűvöli el az aktuális gyermekközönséget és az évek során már kultusszá nőtte ki magát.

A kedves kis rajzfilmhős az egykori Csehszlovákiából indult világhódító útjára, megszületésének oka pedig egy megbízásra vezethető vissza. Zdenek Miler, a Kisvakond megálmodója, azt a feladatot kapta, hogy a szocialista országok gyermekei számára egy oktató-nevelő jellegű filmet készítsen, ezáltal is népszerűsítve a szocialista eszméket. Alternatívaként olyan témákat ajánlottak Milernek, mint a könnyűipar bemutatása a textiliparon és a ruhagyártáson keresztül. Miler azonban többet akart alkotni pár propagandafilmnél, egy eddig ismeretlen, szórakoztató karakterben gondolkodott. A legenda szerint a főszereplő alakjának kigondolása közben az alkotó egy éjszakai séta alkalmával belebotlott egy vakondtúrásba és villámcsapásként érte a felismerés: egy vakond lesz a főhős. A lelkes heurékázás után Miler azonnal rajzolásba kezdett és napvilágot látott minden idők legkedveltebb és legnépszerűbb kerti kártevője, a Kisvakond.

És hogy hogyan szőtte bele Miler a textilipart a rajzfilmbe? Az 1957-ben a velencei filmfesztiválon első helyezést nyert A vakond nadrágja című epizódban a Kisvakond barátai segítségével lenből vásznat, vászonból pedig nadrágot varr magának. A nadrágvarrás folyamata azonban csak felületes mondanivalója ennek a résznek, ugyanis a folyamatban résztvevő kisállatok mind-mind egy célért dolgoznak, azért, hogy barátjukon, a Kisvakondon segítsenek. Miler tehát ügyes csellel erkölcsi tanítást is belecsempészett a történetbe, mely arra neveli a kis lurkókat, hogy az igaz barátság mennyire értékes, és összefogással, kitartással hamarabb célt ér az ember.

A kisvakond nadrágjának népszerűsége további epizódok elkészítésére ösztönözte az alkotót. A rokonszenves állatka elképesztő gyorsasággal nőtte ki bölcsőjét, kalandjait hamar 85 országban élvezhette gyerek és felnőtt egyaránt. Ahogy a rajzfilm sikere növekedett, és a különböző részek száma gyarapodott, úgy alakult ki egyre szorosabb barátság a vakondocska és teremtője között. Miler olyannyira megszerette kedvencét, hogy egészen 2002-ig rajzolta bele újabb és újabb kalandokba.

A kellemes zenére ügyeskedő Kisvakond és barátai kitűnnek az amerikai vagy japán rajzfilmek sorából, erőszakmentes és természetszerető világot teremtenek, mosolyra ingerlik a nézőt. Zdenek Miler nem adta el a Kisvakond jogait, azt vallja, hogy ha kiadná kezei közül, az olyan lenne, mintha megölné ezt a szeretnivaló figurát. Így maradhatott meg kedvenc Kisvakondunk vidámnak, segítőkésznek, rokonszenvesnek, olyannak, amilyennek gyermekkorunkban megismertük.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei