2008. augusztus 18.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

480 évig szunnyadó történelem a Dunakanyarban

Történelmi ismeretek szerint II. Lajos király, 1526-ban, a mohácsi csata idején vesztette életét. Most, közel ötszáz év elteltével a Bécs felé menekülő királyi hajóflotta egyik példányának elsüllyedt roncsára bukkantak kutatók.

A Legenda szerint a mohácsi vesztes csatát követően II. Lajos királyunk súlyos vértezetének köszönhetően belefulladt a Csele-patakba. Sokan azonban nem tudják, hogy felesége, a megözvegyült Mária királyné arannyal és ékszerekkel megrakott hajókkal Bécs felé menekült a Dunán.

Ez a történelmi információ jelentette a mostani Dunakanyarbeli régészeti kutatások egyik alapját, hiszen tudjuk, hogy a királyi flottát ezen a helyen támadás érte, és a hajók -dereglyék- nagy részének ez lett végső nyughelye.

Néhány hónapja pár önkéntes búvár, az amerikai Hungaria Nostra Foundation civil szervezet jóvoltából vásárolt speciális gumicsónakok, és szonár berendezés segítségével, nekilátott a Dunakanyar part menti területeinek átvizsgálásának. A megtalált 15 méter hosszú hajótest mindössze 2,5 méterrel a vízfelszín alatt helyezkedik el.Régészeti feltárása, kiemelése csak speciális körülmények között lehetséges, amihez a jelenleg becslések szerint ötmillió forint szükséges.


A történelmi kincsek jó célpontjai lehetnek a térségi turizmusnak éppúgy, mint a feltáráshoz szükséges szponzoroknak, ám addig, amíg nem sikerül előteremteni a költségeket fedező összeget, egy figyelőszolgálat éberen óvja a lelet helyét, nehogy az illetéktelenek kezébe kerüljön a 480 éves történelmi emlék.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei