2008. október 23.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Márton Napi Liba Napok - Újbor Ünnepe

"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartotta a mondás. November 11-én libasülttel, libaételekkel emlékezünk Szent Mártonra. Ezt a hagyományt követi a november 10-től 16-ig tartó rendezvénysorozat, a Márton Napi Liba Napok, valamint az Újbor Ünnepe, ami az újbor kiforrásának, illetve a megszületett borok ünnepe.

A Márton nap eredete egy római tribunus fiához köthető, aki megkeresztelkedett, otthagyta a hadsereget és misszionárius lett. Később Torus püspökévé választották. A hagyomány szerint Márton a libák közt akart elbújni a megtiszteltetés elől, de azok gágogásukkal elárulták. Halála után több templomot Szent Mártonnak szenteltek. November 11-én Márton napi libával emlékezünk rá.

Régen az emberek a Márton napi időjárásból következtettek a télre. "Ha Márton fehér lovon jön enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." Ezen a napok bálokat, vásárokat rendeztek.

Az újbor ünnepe a hagyományok szerint a Szent Márton napján megszületett borok ünnepe. A borkészítésnél novemberben fejeződik be a bor kiforrásának időszaka. Elterjedt az a hagyomány, miszerint az újborok megkóstolását libaételek fogyasztásával érdemes összekötni, ezért is esik egy időpontra a Márton Napi Liba Napok, és az Újbor Ünnepe.

***


Márton Napi Liba Napok
Időpont: 2008. november 10. - 16.
Helyszín: Mór, Fogadó az Öreg Préshez, Hétkúti Wellness Hotel
Bővebb infó: www.oregpres.hu, www.hetkut.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei