2008. október 24.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gergye Krisztián Társulata: Melankólia

2008. október 30-án és 31-én Gergye Krisztián Társulata megújult formában mutatja be a Melankóliát a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A májusi előadáshoz képest felére csökkent a táncosok száma, megváltoztak a jelmezek, áthelyeződtek a hangsúlyok, de van ami nem változott - a táncosok mozdulataival egybeolvadó élőzenei kíséret továbbra is kiemelt szerepet kap.

Gergye Krisztián a magyar kortárs tánc egyik legjelentősebb képviselője. Először 1996-ban találkozott a tradicionális jávai szakrális tánc speciális formanyelvével Ágens koncertjén. Ekkor tizennyolc éves volt, de már megfogalmazódott benne, hogy úgy akar táncolni, ahogy Ágens énekel. Néhány évvel később sor került a közös munkára is. Ágens, Gergye Krisztián és Tasnádi József közös munkájukkal a zene, a kortárs tánc valamint a látvány tökéletes egységét keresik.

Gergye Krisztián rendszeresen fellépett tradicionális táncosként keleti kulturális rendezvényeken. 1997-ben csatlakozott Csabai Attila Kortárs Táncműhelyéhez, ahol részt vett a KOMPmÁNIA Társulat tréningjein. Itt ismerkedett meg a klasszikus balettel és a modern tánctechnikákkal. Több mint tíz éve dolgozik táncosként - számos kortárs formációban vett és vesz részt a mai napig. 2001 óta rendszeresen készít koreográfiákat, és rendezőként is többször előkerült már a neve. Gergye olyan egyedi táncnyelvet képvisel, melyet a tradicionális és kortárs műfajok ötvözéséből alakított ki. Nevéhez több önálló produkció kötődik, és a kortárs tánc szinte összes jelentős társulatánál táncolt már vendégművészként. 2007 szeptemberétől a Bárka Színház társulatának tagja, ahol koreografál, és egyes előadásokban színészként is közreműködik.

Munkáját számos díjjal jutalmazták: VIII. Alternatív Színházi Szemle - Legjobb Táncos Díja (2002), IX. Alternatív Színházi Szemle Szeged - Legjobb Koreográfus Díja (2003), Fülöp Viktor Ösztöndíj (2004). 2008-ban a Magyar Táncművészek Szövetségétől megkapta Az évad legjobb alkotója-díjat.

"...a mélabúnak a tudás űrjéről való érzés, vagy az érzés űrjéről való tudás a legjellemzőbb tulajdonsága." (Nádas Péter)

Gergye Krisztián Melankólia című előadását májusban mutatták be. A darab Debrecenben megkapta az idei Alternatív Színházi Szemlén Budapest Fővárosi Önkormányzat díját a nagy ívű zenei összeállításáért és kivitelezéséért, és a zene kiváló táncdramaturgiai alkalmazásáért. Október 30-án és 31-én a Trafóban megújult formában, kisebb-nagyobb átalakításokkal ismét bemutatásra kerül a sikeres alkotás. Érdemes ellátogatnia a Kortárs Művészetek Házába annak is, aki májusban már látta. A táncosok száma a felére csökkent, a jelmezek megváltoztak, így a melankóliát más szemszögből láttatják a táncosok. A változtatások hatására a hangsúlyok áthelyeződnek, és ez mindenképp tudatos kell hogy legyen a koreográfus, Gergye Krisztián részéről.

Gergye Krisztián szerint a zene, a tánc, a színészi jelenlét, a fények és a színpadi kellékek elhelyezkedése együttesen eredményezi azt az összművészeti színházi állapotot, mely jelen esetben a melakólia-rituálé. Felmerül a kérdés, hogy ha a rituálé egyes elemeit megváltoztatjuk, vagy kihagyjuk, mennyiben változik maga a rituálé? Az első előadáshoz hasonlóan továbbra is a melankólia állapotának kettőssége áll a koreográfia középpontjában, vagy a kettősség kérdésessé válik? A melankólia szó hallatán eszünkbe juthat a búskomorság, a depresszió és az előadás után az is, hogy a melankólia lehet az ember termékeny létállapota is. Gergye Krisztián értelmezésében a melankólia hatására egyszerre lesz az ember nyugodt és nyugtalan, magányossá válik és szorong, de mégis biztonságban érzi magát - ez az alkotást megelőző állapot.

A tánc és a színészi játék mellett hangsúlyos szerepe van a zenei kíséretnek - a megszólaló kórusművek minden szólamát Szakács Ildikó és Philipp György énekli.

Táncosok: Gresó Nikoletta, Virág Melinda, Domokos Flóra, Szabó Gábor, Téri Gáspár, Major László, Gergye Krisztián
Zenei szerkesztő: Philipp György
Zenész, énekes: Szakács Ildikó, Philipp György
Zene: requiem-fragmentumok és gyászénekek montázsából álló zenei mű (Mozart, Verdi, Fauré, Brahms, Bach, Purcell, Part, népi Kaddis, Zombola, Jeney, Schnittke, Mahler, De Falla, Josquin)
Bábok: Tárnok Marica
Jelmez: Béres Móni
Smink, maszk, testfestés: Károlyi Balázs
Hang: Pálinkás Márton
Fény: Fogarasi Zoltán
Produkciós asszisztens: Trifonov Dóra
Dramaturg: Miklós Melánia
Rendező, koreográfus, látvány: Gergye Krisztián

***


Gergye Krisztián Társulata: Melakólia
Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza Nagyterem (Budapest, IX. Liliom utca 41.)
Időpont:
2008. október 30. 20:00
2008. október 31. 20:00
Jegyárak: 1800 Ft, diák: 1400 Ft
Trafó bérlet érvényes!
Bővebb információ: www.trafo.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei