2008. november 7.Oroszlán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Értékes Shakespeare-kollekciót ajánlott fel egy gyűjtő a Globe-nak

Felbecsülhetetlen értékű Shakespeare-műveket kap a tizenhatodik században élt drámaíró nevét viselő színház - jelentette pénteken a BBC brit közszolgálati média internetes oldalán. A londoni Shakespeare's Globe az eredeti Globe színház helyén épült fel egy amerikai színész és rendező kezdeményezésére.

Az értékes gyűjteményt szintén egy amerikai ajánlotta fel a színház könyvtárának egy csütörtöki adománygyűjtő esten, New Yorkban.

John Wolfson amerikai gyűjtő több mint 450 művet ajánlott fel, köztük William Shakespeare 18 darabjának első kiadását. A 16, 17 és 18. századi szövegeket a gyűjtő halála után kapja majd meg a Globe, így az alkotások visszakerülnek abba a színházba, amelynek színpadára a szerző írta őket. Wolfson az 1970-es évek óta bővíti gyűjteményét.

Wolfson azt mondta, szerencsésnek tartja magát, amiért olyan nagyszerű helyet talált a kollekciónak, mint a Globe. Sok gyűjtemény darabjaira hullik ugyanis a gyűjtő halála után, de a Shakespeare-művek méltó helyre kerülnek, ahol egyben megőrzik a kollekciót - tette hozzá.

Peter Kyle, az intézmény ügyvezető igazgatója azt mondta, nagyon örülnek a csodás kollekciónak, amit az új könyvtárban fognak megfelelő módon elhelyezni. Az esten, amelyen Wolfson a felajánlást tette, éppen az új kutatóközpont és könyvtár felépítésére gyűjtöttek. Bár sosem becsülték fel a műveket, a BBC úgy tudja, vannak olyan darabok a gyűjteményben, amelyek egyedül is egymillió fontot (322 millió forintot) érnek.

A Shakespeare's Globe Sam Wanamaker amerikai színész és rendező kezdeményezésére épült, 1997-ben készült el, Wanamaker halála után négy évvel.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei