2008. november 7.ZsuBa
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jobb velünk a világ! - Várkonyi Attila és a Nemadomfel a Sportarénában

November 14-én a Papp László Sportarénában nagyszabású program keretében a Nemadomfel Együttes, továbbá híres énekesek és ügyes táncosok lépnek fel, műsorvezetőként pedig Várkonyi Attila és Vitray Tamás azon fáradoznak, hogy segítséget nyújtsanak a dévai kis árváknak.

"Mindannyian elég gazdagok vagyunk ahhoz, hogy segítsünk másokon." - ez a Nemadomfel Együttes mottója, és hűen elgondolásukhoz egy rendkívül nemes cél vezérelte őket, amikor úgy gondolták, hogy a dévai árva gyerekeken fognak segíteni egy koncerttel. Az együttes tagjai értelmi, mozgás- és látássérült fiatalok, mégis úgy gondolták, hogy tevékenységükkel sokat tehetnek Böjte Csaba atya kis árváiért. (Az atya hosszú évek áldozatos munkájával hozta létre az otthont, ahol Erdélyben élő magyar és román ajkú gyermekeknek nyújtanak otthont.)
Ahogy Várkonyi Attila, a program egyik házigazdája interjújában elmondta: "Zenész- és színházi berkekben divat, hogy belépőjegyet, tiszteletjegyet kapnak vendégeink, itt azonban kollégáim is és én is meg fogjuk vásárolni a jegyeket, és ugyanígy tesz mindenki más is, aki eljön. Ennek pedig az az oka, hogy tényleg a teljes bevétel a dévai árvák javára kerül átutalásra, továbbá az előadás előtt egy kiállítás és egy vásár is lesz, amelynek a bevételét szintén a rászoruló gyerekeknek utaljuk."Kitől származott eredetileg a koncert ötlete?

Várkonyi Attila: Az ötlet abszolút a zenekartól származott (Nemadomfel együttes), a zenekarban értelmi, mozgás-, és látássérült fiatalok zenélnek együtt. Úgy gondolták, hogy a dévai árvákon szeretnének segíteni. És hogy miért? A zenekar tagjai azt vallják ugyanis, hogy: "Mindannyian elég gazdagok vagyunk ahhoz, hogy segítsünk másokon."

A zenekar tagjai hogyan kerültek kapcsolatba Böjte Csaba atyával?

V. A.: Vele úgy kerültek kapcsolatba, hogy az atya ugye hosszú évek áldozatos munkájával hozta létre az otthont, ahol Erdélyben élő magyar és román ajkú gyermekeknek segítenek, nyújtanak szállást, élelmet vagyis otthont. (Böjte Csaba tevékenységéről egyébként készült dokumentumfilm is.) Több ízben adtak koncertet Déván, melyet mindig nagy siker kísért. Így jött az ötletük, hogy segítsenek az árvákon.

Te hogy kapcsolódtál ebbe a projektbe? Azt sokan tudják rólad, hogy rengeteget jótékonykodsz, de a zenekar hogyan talált meg Téged? Vagy Te találtad meg őket?

V. A.: Nem is tudom az idejét, hogy mikor találkoztunk először. Most úgy tűnik, mintha örökké ismertük volna egymást. De többször vettek részt olyan programokon, amelyet én szerveztem, és itt nemcsak jótékonysági rendezvényekről van szó, hanem például a MÜPÁ-ban, gyermeknapokon, karácsonyi eseményeken stb. Végtelenül becsülöm Deli Géza áldozatos munkáját, aki idejét, erejét és türelmét nem sajnálva nem csak a zenekar útját egyengeti, hanem a zenekari tagokét is.

Nehéz volt-e szponzorokat, fellépőket találni a koncertre?

V. A.: Szeretném szétválasztani a kérdést, és úgy válaszolni. Találtunk támogatókat is, Deli Géza, Baráth Andrea tett ez ügyben nagyon sokat, nem panaszkodunk, bár több támogatás jobb lett volna. A fellépőkkel viszont egészen más a helyzet. Mindenki valóban első szóra vállalta, hogy részt vesz a koncerten, méghozzá olyan "nagy nevek" mint például: Kiki, Presser Gábor, Révész Sándor, Caramel, Rúzsa Magdi. Továbbá fellépnek még: Kállay Bori, Miller Zoltán, 4 for Dance, Salsamor, Pintér Béla, Gördülő Tánccsoport, JazzAndMore és a Paralimpikonok. És engem az a megtiszteltetés is ért, hogy közösen vezethetjük a műsort Vitray Tamással.

Hogyan lehet jegyet szerezni a rendezvényre?

V. A.: Na, ez a legegyszerűbb. Jegyirodákban ill. a Ferenciek terén található könyvesboltban lehet megvásárolni a jegyeket. Zenész- és színházi berkekben divat, hogy belépőjegyet, tiszteletjegyet kapnak vendégeink, itt azonban kollégáim is és én is meg fogjuk vásárolni a jegyeket, és ugyanígy tesz mindenki más is, aki eljön. Ennek pedig az az oka, hogy tényleg a teljes bevétel a dévai árvák javára kerül átutalásra, továbbá az előadás előtt egy kiállítás és egy vásár is lesz, melynek a bevételét szintén a rászoruló gyerekeknek utaljuk. Külön érdekessége a programnak, hogy a fogyatékos emberek által készített tárgyakat ők maguk fogják árulni. Egyébként ez a koncert és rendezvénysorozat messze túlmutat a saját határain, hiszen itt egy nagyobb ügyről, a fogyatékosság ügyéről van szó. Az elfogadásról és az esélyegyenlőségről. Közvetlenül Magyarországon 600.000 ember érintett, azonban közvetve - családtagok, kollégák, szakemberek - közel 2.000.000 ember ügyéről beszélünk. Ez pedig a teljes magyar népesség 20%-a.

Pontosan mikor és hol lesz megtartva az esemény?

V. A.: November 14-én a Papp László Sportarénában. Fontosnak tartom még azt megemlíteni, hogy van egy nagyon kedves kezdeményezés. Baráti társaságok, cégek páholyokat alakítanak, és így együtt jönnek el megnézni a koncertet. A közösségi élmény mellett közösen segítenek a rászorulóknak.

Mit jelent Neked ez a koncert?

V. A.: Nekem már eddig is sokat adott ez a barátság a zenekar tagjaival, és egy-egy próbán vagy médiaszereplés alkalmával teljesen eltűnik a határ ép és fogyatékos között, s egészen egyszerűen emberekként állunk ott a színpadon és a színpad előtt.

***


Jobb velünk a világ
Helyszín: Budapest Papp László Sportaréna
Időpont: 2008. november 14.
Jegyár: 2500 Ft
Kedvezményes jegyár (nagycsaládosok, fogyatékos személyek, diákok, nyugdíjasok): 1200 Ft
Támogatói jegy: 5000 Ft
Kiemelt támogatói jegy: 10000 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Nagy ferencz 2014-10-15 09:14:47
Eloszoris gratulalok!;)
Nagyon szepen mekoszonem h tudnanak rajtunk segiteni! Erdélyben látunk, Nagyvárad bihar megyében.
37-eves vagyok be csodolt a ceg ahol dolgosztam,9 -evet.5 áldott szep gyermekünk van.
Hónapok óta nemtalalok munkat mivel az iteni roman cégeknél ha nemtuc romanul nem alkalmaz.
Alami lakasban lakunk es sajnos honapok óta nem tudtam fizetni a bert s
mekaptuk a felsolitast,2014.10.20-ig lakhatunk.
Elerheto szamom:+4 0754-315-611. Előre is köszönjük.

2014.10.20-ig
nem
regisztrált
aszcána 2010-07-23 23:07:38
lehetösegeim épp korlátoltak,de lélekben mindenképp támogatásom küldöm mind a kis árváknak es mind a rendezoknek es persze a tamogatoknak is!!!!!!!!!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei