2008. november 7.Kecskés
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Új gorilla érkezett a fővárosi állatkertbe

Csütörtöktől láthatja a közönség a Fővárosi Állat- és Növénykert új gorilláját. A hét és fél éves, a hollandiai Arnhem állatkertjéből származó nőstény múlt pénteken érkezett Budapestre, és már megkezdték a többi állattal való összeszoktatását. Így már háromra nőtt a vezérhím háremhölgyeinek száma.

A budapesti gorillák 2003-ban kaptak tágasabb belső, 2008-ban pedig a korábbinál csaknem tízszer nagyobb külső férőhelyet. Így nyílt lehetőség arra, hogy bővítsék Golo, a vezérhím háremét.

A N'Yaounda nevű nősténnyel együtt már öt nyugati síkvidéki gorilla él a magyar fővárosban. Eddig négyen voltak: a vezérhím, a 28 éves Golo, a 31 éves Liesel és a 10 éves Iringa, valamint egy fiatal hím, a Liesel és Golo frigyéből született Ebobo. A gorilla kritikusan veszélyeztetett főemlős, szabadon élő példányaiból egyre kevesebb van. Már Iringa is azért érkezett öt évvel ezelőtt Budapestre, hogy Golonak háreme legyen. Ugyanezért került most az állatkertbe az új nőstény. Érkezése annál is fontosabb, mert Liesel valószínűleg már nem fog több utódot a világra hozni.

A gorillák állatkerti szaporítását Európában tenyészprogram keretében hangolják össze. Ennek részeként került Budapestre N'Yaounda, aki egyébként a tenyészprogram szempontjából nagyon értékes kameruni eredetű vérvonal képviselője.

A világ állatkertjeiben jelenleg 760 nyugati síkvidéki gorilla él. A budapesti állatkertben 1989 óta láthatóak ezek a főemlősök.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei