2008. november 10.Madár
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Lapítsd és Hozd! - Italos kartondoboz gyűjtőakció a fővárosban

A fővárosiak között is keresik azt, aki a legtöbb összelapított italos kartondobozt tudja összegyűjteni. A vidéki helyszínek után Budapesten is megrendezik ugyanis a Lapítsd és Hozd akciót november 13. és 16. között. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) kezdeményezésében több mint ötezer italos kartont gyűjtöttek össze vidéken a résztvevők.

Budapesten is megrendezik a "Lapítsd és Hozd!" elnevezésű akciót november 13-16. között az Örs vezér téri bevásárlóközpontban. A kezdeményezés lényege, hogy kiderítsék, ki tudja a fővárosban a legtöbb italos kartont összelapítva összegyűjteni. A játékban bárki részt vehet, a lényeg, hogy minél több lapított italos kartont hozzon el a verseny helyszínére. Minden formájú és méretű italos kartondobozt lehet gyűjteni, így a tejes, gyümölcsleves és üdítőitalos dobozt is. A helyszínen mindenkit regisztrálnak és minden játékos ajándékot kap.A Lapíts és Hozd! akció célja, hogy népszerűsítse az italos dobozok szelektív gyűjtését. A verseny ideje alatt az üzletközpontban felállítanak egy 4 méter magas és 2 méter széles dobozt, amely majdnem 9 ezerszer nagyobb mint az 1 literes "valódi társa".

Magyarországon 100 dobozból csak 8 darab kerül visszagyűjtésre és újrahasznosításra, míg Németországban ez az arány 65, Csehországban pedig 18 darab. Az IKSZ célja, hogy 2012-re a visszagyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok aránya elérje a 20 százalékot.

Hétfőn már elindult az egyesülés hasonló, gyerekeknek szóló versenye. A kisebbekekkel is szeretnék ugyanis megismertetni az italos karotonok szelektív gyűjtésének fontosságát. Öt magyarországi város 53 oktatási intézményében csaknem 14 ezer gyerek részvételével rendeznek italos kartondonboz gyűjtőversenyt. A Doboz Nap elnevezésű akció hétfőn kezdődött Érden, és az elkövetkező napokban Egerben, Dunaújvárosban, Budaörsön, Kaposvárott, illetve november 13-án Budapesten rendezik meg az eseményt. Az iskolások és óvodások már hetekkel ezelőtt elkezdték gyűjteni az újrahasznosítható csomagolóanyagot; a városban legtöbbet gyűjtő gyerek, iskola és óvoda jutalmat kap.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei