2008. november 12.Zimonyi
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hazaszállították Miriam Makeba földi maradványait

Szülővárosába, a dél-afrikai fővárosba érkeztek szerdán a 76 éves korában elhunyt Miriam Makeba földi maradványai - közölte az ország külügyminisztériuma. A két nappal ezelőtt Olaszországban elhunyt legendás énekesnő koporsóját a családja mellet a kormányzat képviselői fogadták a johannesburgi repülőtéren.

Az Afrika Mamaként is ismert énekesnő vasárnap este lett rosszul egy olaszországi koncertet követően, majd a kórházba szállítást követően életét vesztette. A nápolyi kórház orvosai szerint halálát szívinfarktus okozta.A dél-afrikai sztár szülőföldjén az apartheid elleni harc szimbolikus alakjának számított. Miután szerepet vállalt egy amerikai dokumentumfilmben, és tanúskodott az ENSZ-ben az apartheid-rendszer ellen, 1960-ban megfosztották dél-afrikai állampolgárságától, és csak három évtizeddel később tért vissza szülőföldjére.

Miriam Makeba volt az első afrikai nő, aki Grammy-díjat kapott, amit 1965-ben vehetett át Harry Belafontével közös albumáért. Több mint három évtizeddel később, 2000-ben ismét Grammyvel ismerték el munkásságát: akkor a világzene kategóriában versenyző "Homeland" című albumáért tüntették ki.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei