2008. november 13.Hegedűs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

dunaPart - Kortárs Előadóművészeti Platform Budapesten mától hétfőig

Több mint egy tucat budapesti helyszínen összesen 25 magyar társulat mutatja be csütörtöktől hétfőig legújabb produkcióját a magyar közönségnek és csaknem nyolcvan amerikai és európai kulturális menedzsernek. A Trafó és a Krétakör szervezésében megvalósuló dunaPart Kortárs Előadóművészeti Platform célja a hazai független társulatok bemutatkozása egy koncentrált fesztivál keretében.

Magyarországon a kilencvenes években rendeztek utoljára olyan előadóművészeti eseményt, amelynek célja a hazai alkotók nemzetközi megismertetése volt, idézte fel Szabó György, a Kortárs Művészetek Háza (Trafó) igazgatója. A Trafó és a Krétakör éppen ezért hiánypótló céllal szervezte meg ezt az átfogó és reprezentatív bemutatót a mai magyar független színház- és táncélet alkotóinak munkáiból, tette hozzá.A fesztivál nyitott, így nem csak a külföldi menedzserek és intézményvezetők, hanem a hazai közönség is beülhet az előadásokra, hangsúlyozta a Trafó igazgatója. Az ötnapos színházi esemény keretében az érdeklődők mások mellett megnézhetik a Frenák Pál Társulat, a Baltazár Színház, a Pintér Béla Társulat vagy Mundruczó Kornél legújabb munkáját.

Kérdésünkre válaszolva Szabó György elmondta: a fesztivál gyakorlati haszna mérhető. A külföldi vendégek azért jönnek, hogy felmérjék a hazai kortárs színházi kínálatot, majd ezekből válogatva hívnak meg különböző fesztiválokra magyar előadásokat - tette hozzá a Trafó igazgatója.

A szervezők terveiben az szerepel, hogy kétévente megrendezik a kortárs előadóművészeti platformot. Érdeklődésünkre, hogy a Trafó és Krétakör marad-e a házigazdája a rendezvénynek Szabó György azt válaszolta, külföldön már bevett gyakorlat, hogy ezt a fajta tevékenységet egy iroda látja el, így a szervezők azt szeretnék, ha a jövőben nálunk is megalakulna egy ilyen önálló iroda, amelyik helyzetbe hozza a hazai nívós produkciókat.

***


dunaPart - Kortárs Előadóművészeti Platform
Helyszín: több helyszín
Időpont: 2008. november 13-17.
Bővebb infó: www.dunapart.net

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei