2008. december 11.Hegedűs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Reigl Judit Tömbírás című képe 28 millióért kelt el - aukciós rekord

Hazai aukciós rekordáron, 28 millióért kelt el Reigl Judit Tömbírás című 1959-60-ban készült olaj-vászon képe az Erdész és Makláry Fine Arts galéria keddi aukcióján. Ezzel a leütési összeggel, amely csaknem háromszorosa a korábbi aukciós csúcsnak, Reigl Judit átvette a vezetést.

Az eddigi hazai kortárs aukciós csúcstartó Csernus Tibor: Absolom című képe, amely 10 millió forintos áron kelt el több mint egy évvel ezelőtt a Virág Judit Galéria és Aukciósház első kortárs képaukcióján. Az Erdész & Makláry Fine Arts keddi aukcióján elárverezett Reigl Judit festménynek már a kikiáltási ára - 13 millió forint - is meghaladta a korábbi rekordárat. A keddi aukción a Reigl Judit alkotást végül egy párizsi telefonos ajánlattevő vásárolta meg 28 millióért.

A most eladott festmény párja a londoni TATE Modern tulajdonában van. A Franciaországban élő és alkotó, idén 85 éves Reigl Juditnak a New York-i Museum of Modern Artban (MoMA) és a párizsi Pompidou központban is megtalálhatóak munkái. Az aukción Reigl Judit egy másik, Homme (Ember) című művét is elárverezték. Az olaj-vászon festmény 7,5 milliós kikiáltási árról indult, és végül 17 millióért kelt el.

Ugyancsak új rekord született a kortárs fotóművészetben is. Az aukción Robert Marcel Sebességfokozatok című, négy képből álló fotósorozatáért (jutalékkal együtt) 2 millió 880 ezer forintot fizetett a vásárló. A korábbi csúcstartó Friedmann Endre: Szerelem című képe, amely jutalékkal együtt 2 millió 640 ezer forintért kelt el a májusi Kieselbach Fotóaukción.

A Néprajzi Múzeumban megrendezett aukción összesen 207 tétel szerepelt. Több alkotás is jóval a a kikiáltási ár fölött talált gazdára. Ilyennek számít Mattis Teutsch János 1921-ben készített Lélekvirág című olaj-papír alkotása, amely 6 millióról indult és 13 millióért kelt el, Moholy-Nagy László 1930-ban készült tájképe pedig 8 millióról indult és 18 millióért cserélt gazdát.

A korábbi magyarországi aukciós kortárs rekorder, Csernus Tibor hat művét is elárverezték kedden. Az 1983-ban festett Csendélet szilvákkal című olaj-vászon festménye például, 7,5 millió forintos kikiáltási árról indult, végül 13 millió forintért kelt el.

Idén először rendezett aukciót a három éve működő Erdész & Makláry Fine Arts. A budapesti galéria téli aukcióján a magyar mesterek munkái mellett, Giacometti, Rodin, Dalí és Miró alkotásai is kalapács alá kerültek kedden a Néprajzi Múzeumban.

A galéria munkatársai szerdán délben arra még nem tudták a választ, hogy mekkora össznyereséggel zárt az első Erdész & Makláry Fine Arts aukció.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei