2008. december 25.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Emberi Himnusz a Müpában

Markó Iván és Keveházi Gábor közös rendezése, az Emberi Himnusz 2006. május 8-án a Müpában állt először színpadra, és 2008. december 30-án ismét látható lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Táncjáték négy tételben, egy részben, melyet Beethoven Örömódája ihletett.

2006. május 8. - megkezdte nagysikerű útját Markó Iván és Keveházi Gábor első közösen jegyzett előadása, az Emberi Himnusz. Markó Iván 2005-ben kereste fel Keveházi Gábort azzal az ötlettel, hogy készítsenek koreográfiát Beethoven IX. szimfóniájára Emberi Himnusz címmel. 1822 és 1824 között keletkezett a szimfónia, de a mai napig halhatatlan, érvényét és erejét a modern világ sem veheti el. Az Örömóda csodálatos ereje arra ösztönözte Markó Ivánt, hogy a tánc nyelvén fogalmazza meg a természet elemei és az ember kapcsolatát.

Emberi Himnusz, melyben az emberi létezés küzdelmei, örömei és diadala kerül színpadra. Négy tétel, négy őselem:
I. A föld
II. A tűz
III. A víz
IV. A levegő

Harmonikus egységet alkot az antik szépségideált tükröző modern mozgás a klasszikus balett elemeivel. Sok más táncelőadásoktól eltérően az Emberi Himnuszban a zene nem csupán háttérként, a tánc aláfestéseként jelenik meg, hanem ugyanolyan fontos szerepe van az Örömódának, mint a koreográfiának. A zene jelentőségét mutatja az is, hogy az előadáson a táncművészek mellett nagy számú zene- és énekművész is részt vesz.

"A táncmű címe Schillernek a IX. szimfónia zárótételében felhangzó Örömódájára, az Európai Unió himnuszára, a huszonöt európai ország közös emberi hitvallására utal." Az Emberi Himnusz a koreográfiát ihlető Örömódához hasonlóan sikeressé vált. 2006 óta a vártnál többször "kellett" előadni, hiszen újra és újra igényelte a közönség. 2007. november 15-én és 16-án Sanghajban a Magyar Nemzeti Balett és Magyar Fesztiválbalett a Kínai Magyar Kulturális Évad keretében bemutatta az Emberi Himnuszt, melyet a Sanghaji Operaház Szimfonikus Zenekara és Kórusa kísért.

2007-ben és 2008-ban is többször lehetőség nyílt a táncelőadás megtekintésére, de nem lehet tudni, mikor lesz az utolsó eladás. Az utolsó kitűzött és közönség számára is ismert időpont: 2008. december 30. 19:30.

Zene: Beethoven IX. szimfónia
Koreográfia: Keveházi Gábor (I., II. tétel), Markó Iván (III., IV. tétel)
Művészeti vezető: Markó Iván
Díszlet és látvány: Székely László
Jelmez: Pilinyi Márta
Szólisták: Csizmadia Katalin, Castillo Dolores, Gefferth Balázs, Issovits István, Keveházi Gábor, Liebich Roland, Loósz Krisztina, Nyári Gábor, Stetina Szonja, Szeregnyi Zsófia, Szigeti Gábor
Együttes: a Magyar Fesztivál Balett és a Magyar Nemzeti Balett táncművészei, valamint a Magyar Fesztivál Balett és a Madách Tánciskola növendékei, szólót táncol: Gellai Gábor, Kálmán Réka (Madách Tánciskola)
Közreműködik: Rálik Szilvia - szoprán, Wiedemann Bernadett - alt, Fekete Attila - tenor, Kovács István - basszus, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás), Óbudai Danubia Zenekar
Vezényel: Antal Mátyás

***


Emberi Himnusz
Helyszín: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Időpont: 2008. december 30. 19:30 - 21:00
Jegyárak: 2800 Ft, 4000 Ft, 5400 Ft, 6800 Ft
Bővebb információ: www.mupa.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei