2008. december 26.Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Akik 2008-ban búcsút intettek a földi létnek

Sajnos az idei esztendőben is búcsút kellett vennünk olyan emberektől, akik rengeteg áldozatot hoztak a zene, az irodalom, a tudomány, a képzőművészet vagy éppen a mozgófilm világának oltárán és hozzájárultak ahhoz, hogy világunk értékesebb és jobb legyen. Rájuk emlékezünk most ebben a cikkben, rájuk, akik ezekben a percekben már egy másik világ közösségének értékes tagjai.

Január 6-án, életének 81. esztendejében, hosszú betegség után elhunyt Körmendi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Számos szerepe mellett kabarétréfákat is írt, legnevezetesebb közülük Csehov Három nővérének paródiája.

Január 29-én, 28 éves korában, gyógyszer túladagolásban elhunyt Heath Ledger ausztrál színész. Legismertebb filmjei A hazafi, a Lovagregény, a Grimm testvérek, a Túl a barátságon, valamint a legújabb Batman filmben ő alakította Joker szerepét.

Január 30-án halálos autóbalesetet szenvedett Selmeczi Roland, 38 éves színész. Fontosabb színházi szerepei Orsino (Shakespeare: Vízkereszt), Chino (West Side Story) valamint sokat foglalkoztatott szinkronszínész volt és számos tévésorozatban is szerepet kapott.

Február 2-án elhunyt Orszáczky Jackie, a hazai progresszív rock kimagasló egyénisége, a Syrius jazzrock zenekar basszusgitárosa és énekese. A zenészt 60 évesen érte a halál.

Február 10-én, 75 évesen elhunyt a Cápa című filmben Martin Brody rendőrfőnök szerepét alakító Roy Scheider. A színészt kétszer jelölték Oscar-díjra, ismertebb filmjei a Mindhalálig zene és a Francia kapcsolat.

Április 5-én, életének 84. évében elhunyt Charlton Heston amerikai színész. Ben Hur, Mózes és Michelangelo filmbeli mása életének utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett.

Április 15-én, 73 éves korában daganatos betegségben elhunyt Antal Imre, érdemes művész, színész, humorista, a népszerű Szeszélyes évszakok műsorvezetője. A művészt április 20-án helyezték örök nyugalomra a Farkasréti temetőben.

Május 20-án, életének 83. évében elhunyt Raksányi Gellért Kossuth-díjas színész, kiváló művész, a Nemzet Színésze, mindenki Kutyája. Számos színpadi darabban és több mint ötven filmben szerepelt. Évekig a Szomszédok című teleregény egyik állandó szereplője volt.

Május 26-án elhunyt Sydney Pollack Oscar-díjas amerikai filmrendező. Legjelentősebb rendezései a Keselyű három napja, az Aranyoskám! Dustin Hoffmannal és az Oscar-díjas Távol Afrikától.

Június 1-jén, 71 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Yves Saint - Lauren világhírű francia divattervező, az "unisex" divat kezdeményezője, akit a XX. század egyik legzseniálisabb tervezőjének tartják.

Június 2-án párizsi otthonában, 98 évesen elhunyt Fejtő Ferenc történész, újságíró, a XX. századi kelet-európai történelem tragédiáinak, majd átalakulásainak egyik legnagyobb szakértője. Barátja, József Attila közelében helyezték örök nyugalomra a Fiumei úti temetőben.

Június 7-én, 81 éves korában elhunyt Sánta Ferenc író. A művész 1973-ban kapott Kossuth-díjat, 2007-ben pedig a köztársasági érdemrend középkeresztjével díjazták munkásságát. Legismertebb művei a Húsz óra és Az ötödik pecsét című regények.

Június 10-én, 79 éves korában egy nürnbergi klinikán Csingiz Ajtmatov, világhírű kirgiz író. Legismertebb műve A versenyló halála, a legtöbb gimnáziumi tananyagban kötelező olvasmány.

Augusztus 4-én, 90 esztendősen elhunyt Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író. Olyan művek származnak tollából, mint az Iván Gyenyiszovics egy napja és a Gulag-szigetcsoport, amelyekben a sztálini lágerek szörnyűségét írja le.

Augusztus 27-én, életének 78. évében elhunyt Schäffer Judit Jászai Mari- és Kossuth-díjas jelmeztervező. Több ismert filmhez kötődnek tervezései, az ő munkáját dicsérik például a Pál utcai fiúk vagy az Isten hozta, őrnagy úr! című filmek jelmezei.

Szeptember 1-jén, 68 éves korában elhunyt Don LaFontaine, a hollywoodi filmipar legendás "Hangja", ugyanis az ő hangján szólalt meg szinte az összes hollywoodi film előzetese évtizedek óta.

Szeptember 5-én elhunyt Németh G. Béla, az irodalomtudomány kiemelkedő alakja. A Széchenyi-, József Attila- és Déry Tibor-díjas irodalomtörténész, a XIX. és XX. századi irodalom- és művelődéstörténet kutatója 83 éves volt.

A rákkal folytatott hosszas küzdelem után szeptember 26-án, 83 éves korában meghalt Paul Newman, Oscar-díjas hollywoodi színész, többek közt A pénz színe, Az ifjúság édes madara, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök sztárja.

Szeptember 29-én, életének 102. esztendejében elhunyt mindenki Jászai Joli nénije. Hetven éves korától kezdte el színészi pályáját, számos filmben kapott szerepet. Jóízű humorának köszönhetően a kilencvenes években számos talk-showba kapott meghívást és kedves mosolyával belopta magát a televízió-nézők szívébe.

Október 5-én, életének 83. évében, hosszú szenvedés után elhunyt Marton László Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész, akinek száznál is több köztéri alkotása található Magyarországon. A Fővárosi Körgyűlés szeptember 25-én választotta meg Marton Lászlót Budapest díszpolgárává.

Október 24-én, hosszú, súlyos betegség után, egy nappal 86. születésnapját követően elhunyt Bálint Ágnes, számos közkedvelt mesesorozat, meseregény írója. A József Attila-díjas író- szerkesztő-dramaturg teremtette meg többet között Böbe baba, Cicamica, a tévémaci és Frakk alakját is.

November 10-én örök nyugalomra lelt Tunyogi Péter, a P. Mobil egykori énekese, a Mobilmánia együttes frontembere. A zenész november 1-jén szenvedett fejsérülést, melynek következtében kómába esett és már nem ébredt fel. 61 éves volt.

November 16-án, 77. életévében elhunyt Gyurkovics Tibor Kossuth- és
József Attila-díjas író, a Lyukasóra című tévéműsor állandó tagja. Hosszú ideig az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben dolgozott pszichológusként. Itteni tapasztalatai számos regényében és versében visszaköszönnek.

November 20-án elhunyt Takáts Gyula költő, író, műfordító, kritikus. A Kossuth-díjas, kétszeres József Attila-díjas költőt, Kaposvár díszpolgárát, a Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság elnökét 98. életévében érte a halál.

November 24-én, életének 97. évében elhunyt Sulyok Imre Liszt-díjas zeneszerző, orgonaművész, zenetörténész. Szerkesztőként dolgozott a Magyar Rádióban, ő gondozta a Liszt életmű új kiadását. December 9-én helyezték örök nyugalomra a Farkasréti temetőben.

November 25-én, 46 évesen meghalt Flipper Öcsi, a Step együttes frontembere, a Hungária egykori énekese. A zenészt a székesfehérvári Szent György kórház intenzív osztályán kezelték, amikor egyik napról a másikra szervezete felmondta a szolgálatot.

December 13-án, 85 esztendős korában elhunyt Horst Tappert, Derrick felügyelő legendás megformálója. A Derrick című sorozatot világszerte több mint 100 országban vetítették, amelynek a színész nem csak főszereplője, de rendezője is volt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-09-26

Írt kommentek:

35 db

karolyi 2009-01-04 03:20:12
Isten nyugtassa mindannyiukat.
nem
regisztrált
Manó 2008-12-27 08:56:06
Én az Irány a Mississippiben láttam Brad Renfro-t, akkor szinte még gyerek voltam, és rajongtam érte. Sajnálom, hogy ilyen fiatalon távozott.
Mindamellett nyilvánvaló, hogy nem lehet mindenkit belevenni egy ilyen listába, sajnos túl hosszú volna...

Csatlakozott:

2008-10-03

Írt kommentek:

29 db

Fyfike 2008-12-26 18:00:22
Brad Renfro 2008.01.15-én halt meg. 25 évesen bekövetkezett haláláig 16 filmben játszott, az Ügyfél gyereksztárjaként futott be. Én a Pokoli leckében láttam, még ott is csak 13 éves volt.
nem
regisztrált
ferke 2008-12-26 15:21:11
michael crichton. tik is irtatok rola kar h innen kimaratt.
nem
regisztrált
kata 2008-12-26 10:03:22
kedves jógázó,
Szabó Magda 2007 novemberében távozott közülünk. Szepes Mária szintén 2007-ben, szeptember 3-én hunyt el.
nem
regisztrált
jógázó 2008-12-26 09:49:37
És Szepes Mária?
És Szabó Magda?
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei