2009. január 8.Kubik Elvira
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Anyád nyelvét bízták rád a századok - Művészet határok nélkül

Az Égtájak Határon Túli Magyar Kulturális Rendezvényszervező és Szolgáltató Iroda közel másfél évtizede a kultúra eszközeivel épít kapcsolatokat Magyarország és a külhoni magyar területek között. Ebben az évben január 19-én tartják az Égtájak Évnyitót a Thális Színházban.

Idén Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója, valamint a magyar kultúra napjának jegyében azt a sikersorozatot szeretnénk folytatni, amely azt példázza, hogy a hagyomány és a modernitás konfliktusa feloldható, sőt egy-egy színpadi produkció esztétikai értékévé nemesíthető.

A Füst Milántól kölcsönzött "Anyád nyelvét bízták rád a századok" című kollázs azokat a szellemi tartalmakat igyekszik bemutatni, amelyek a felvilágosodás költőjének, a nyelvújítás atyjának, a magyar nyelvű, európai színvonalú polgári kultúra megálmodójának, Kazinczy Ferencnek a pályájából villannak föl.

- a színházi kultúra ápolása és népszerűsítése
- a magyar nyelv védelme és ápolása
- más nemzetek nyelvének tisztelete
- az állandóság és a folyamatos változás összetűzésének feloldása az egész magyar szellemi élet megújításával

Az immár hagyományosnak nevezhető egész estét betöltő ÉGTÁJAK évnyitó célja a széphalmi mester, Kazinczy Ferenc szellemében a zene, a tánc és az anyanyelv szálait egymásba fűzni.

A vendégeket Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára köszönti majd.

Ízelítő a 7 országból érkező fiatalok műsorából:

- ZENE - Kárpát-medencei együttesek - 30 tagú Egyesített Kárpát-medencei nagyzenekar, Bakos Árpád, Kucsera Géza, Csizmadia Anna, Garden Quartett
- 5 népzenei tájegység TÁNCait egy-egy régió táncospárja mutatja be - a Róna, a Cirkalom, a Tisza, a Ropogó és a Tébláb táncegyüttes szólistái, táncosok a Kárpát-medencéből: Délvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és Muravidékről
- Minden régió egy-egy kiváló színésze - Gál Elvira (Szabadka), Fabó Tibor (Komárom), Kacsur András (Beregszász), Nagypál Gábor (Budapest), Váta Loránd (Sepsiszentgyörgy) - KORTÁRS MAGYAR KÖLTŐK (Kovács András Ferenc, Gyimóthy Gábor, Zalán Tibor, Orbán János Dénes, Háy János, Parti Nagy Lajos, Sziveri János és Domonkos István) versét mondja el
Rendező: Hernyák György (Jászai-díjas), Koreográfia: Brezovszki Roland, Zenei vezető: Juhász Gábor
Művészeti tanácsadó: Hajnal Jenő

Az Égtájak Iroda azt szeretné, ha a műsort követően a nézőkben olyan szellemi térkép rajzolódna ki, amely határok és korlátok helyett a kultúra és a nyelv átjárhatóságának az örömét hirdeti.

Az előadás az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával valósul meg.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei