2009. február 14.Nagy I. Dániel
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Green Bikes For Peace - Egymillió lépés Európában

Már a sajtótájékoztató helyszíne felé azon töprengek, hogy vajon miről is fog szólni egy olyan program, aminek a lényege, hogy 25 ember kerékpárra száll, és emellé, amolyan körítésnek, kitalálnak néhány programot. Az első gondolatom az, hogy egy hónapon keresztül tényleg nem lehet a külvárosban vagy a kempingekben tábortűz mellett akusztikus gitározni, a "Börtön ablakában"-t egyszer is nehéz elviselni.

Szóval érthető, ha akarnak valami mást is csinálni, amíg eljutnak Velencétől Pécsig, nincs az az iPod, ami addig kibírná.

Aztán amikor megérkezek a Merlin színház épületébe, és útbaigazítást kérek a portástól, hamar beigazolódni látom az első feltevésemet. Az emeleten, ahol úgy 10 újságíró gyűlik össze a fejjel lefele vetített projektor képe alatt, négy bennfentes csendben stratégiát egyeztet. A Magyar Kerékpárosklub pólóban középen helyet foglaló Kobrizsa Ádám, a project vezetője (László János bátorító felvezetője után) nekikezd, hogy felvázolja, miről is szól a Green Bikes For Peace program. Azt azonban már nagyjából érezni, hogy itt egy kabátot keresünk, a gomb megvan hozzá, ott van a Critical Mass-en, a Hajtás Pajtásban, és már a "BMX Banditák" című, mostanra már klasszikusnak számító filmben is kiszúrhatták a figyelmesebbek. Ugyanis gyakorlatilag arról van szó, hogy ezek a fiatalok a nyakukba szeretnék venni Európát kultúrástul, oldalzsebes nadrágostul, környezettudatosságostul. Az, hogy erre az Európai Unió a "Europe for citizens: Promotion of Active Europian Citizenship" programja 36000 euróban lehetőséget is teremt, csak külön becsülendő, pláne ha figyelembe vesszük a nemzetközi gazdaságról érkező híreket.

Ahogy Kobrizsa Ádám beszél saját "gyermekéről", meg is feledkezünk erről, inkább arra figyelünk, hogy az idei nyáron a Zöld Biciklisek Velencétől Ljubljanáig, majd onnan egy kisebb vonatút után Linztől Pécsig tekernek. Közben mindenhol megállnak, ahol van hely egy kiállításra, egy koncertre, vagy csak egy sörre. Meg kell hagyni, nyaralásnak nem rossz, június 16 és július 28 között még a nap is megkaphatja a tarkójukat. Az üzenet egyszerű, közvetíthető, a fiatalok aktivizálásából sosem elég, ha ezt pedig vegyítjük a környezettudatosság ideájával, akkor azt csak támogatni lehet. A kerettörténet a római birodalom keleti részének bejárása, a környezeti változások megismerése, amire remek lehetőséget ad az egységes Európa, határok nélkül még csak le sem kell szállni a bicikliről két ország között.

A projectvezető azonban nem győzi kihangsúlyozni, hogy itt nem csak erről van szó, elmondása szerint egyszerre céljuk a kultúrák egymás közötti közvetítése és a helyi fiatalok összehozása, az csak a hab a tortán, hogy mindezt kortárs programok keretein belül szeretnék megvalósítani. Ki is derül, hogy mi is azért vagyunk itt, mert ha már szól, szóljon nagyot, ha már több európai klubszervezet összefogásáról van szó, akkor ez van akkora esemény, amiért megéri büszkén összehívni az embereket, kerüljön az akárhány pogácsájába is a színháznak.

Ezen a ponton Márton Zsuzsa, a Merlin Energia Program résztvevője veszi át a szót, tőle tudhatjuk meg, hogy a Magyar Kerékpárosklub célja a tudatos programok felkarolása volt, és nagy örömükre erre partnereket is találtak hasonló szervezetek, önkormányzatok, és cégek formájában.

Mikor aztán kezdünk kifogyni a jegyzetelendő adatokból, akkor Pigniczky Ágota, a project egyik munkatársa veszi át a szót, és kitölti a fehér foltokat. Tőle tudjuk meg a "fenntarthatóság programjának" részleteit, elmondja, hogy a gazdaság, a társadalom, és a környezet szentháromsága e tekintetben ma definiálatlan, és ennek megváltoztatását emeli ki fő feladatként. A "gondolkodásmód elterjesztése" kifejezés hallatán végre látjuk, hol mutat túl önmagán a project, fontos eleme ez a nagy egésznek.

De vannak pontosabb tervek is, nem csak a világbékéért mennek ki a Hősök terére a program résztvevői, hogy (Stephen King találó hasonlatával élve) veréb lábnyomot formáljanak nagy tömegben. Ezek közé tartozik a márciusban meghirdetésre kerülő Green Art pályázat, ami street art, fotó, és visual spot kategóriában hirdet majd győztest, a kevéssé pontosan körülírt vetélkedő a gimnáziumokban áprilisban, vagy a Pet palackból épített hajó leúsztatása Linztől Budapestig már a túra keretein belül. És ha már zöldek a biciklik, meg kell említeni a rájuk szerelt "erőművet" is, ami az egyes állomások energiatakarékosságát hivatottak elősegíteni. Ez persze nem a teljesség igénye, szobrokat, utcabálokat, és a fiatalokat lelkesítő diákújságíró találkozókat nem kell különösebben részletezni, a lényeget, a felkészültséget láthatjuk mindannyian.

Még néhány kérdésre válaszolva megtudjuk, hogy az elnevezés az olasz partner ötlete volt, ami nem békemenetet jelent, csak az egymás megismeréséről és az egymás mellett élés lehetőségeiről szól, a legközelebbi front meglátogatása nem szerepel a programtervezetben.

Az épületből kifele jövet elismétlem magamban, hogy www.greenbikesforpeace.eu, és arra gondolok, hogy sikeres lehet-e egy ilyen akció manapság. Erre a kérdésemre azonban egészen júliusig nincs válasz, így csak sok sikert tudok kívánni a projecten dolgozóknak, meg persze jó utat a kibővített biciklis kirándulásukhoz.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei