2009. február 18.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jazz-morzsák: A negyvenes évek droghulláma

A negyvenes évek végére a jazz meghatározó zenei irányzattá vált, és a bebop-korszak igazi forradalomként törte meg a hagyományos swing hegemóniáját. Sajnos ennek a korszaknak volt egy sötétebb oldala is, hiszen a legtöbb jazz-zenész napi szinten élt a heroinnal, és egyéb kábítószerekkel, amitől újabb és újabb kapuk felnyitását várták a zenében.

Zakatolt a bebop, a jazz lüktetett, izzott, nap, mint nap új lemezek kerültek a boltokba, a klubélet pezsgett, és a drog töménytelen mennyiségben fogyott a zenészek között. Még az is kipróbálta a heroint, aki nem igazán akarta a bódulatot, de keresett valami spirituális élményt. A jazz-zenészek között, mint a pestis, terjedt a drog, amitől valami újat, valami széles skálán mozgó élményt vártak, vagy egyszerűen a megfeszített tempót akarták valahogy elviselhetőbbé tenni.

A drogfogyasztás "kultúrájához" részben az is hozzátartozott, hogy olyan példaképek lebegtek a muzsikusok előtt, mint Charlie Parker, aki kábítószereken és alkoholon élt, de egyben zenei zseni volt, a bebop egyik nagy alakja. Már ekkor is működött az ikonok egyfajta másolása, de a zenészek nem a külsőségeket keresték, hanem a zene mélyebb rétegeit akarták a drogokkal a felszínre hozni. Itt tehát nem személyi kultuszról volt szó, hanem a jazz alkotóelemeinek szétszedéséről, majd újra-összerakásáról.

Sok olyan híres és jelentős zenész volt rabja a drogoknak, akik, meglepő módon, alkotási folyamataikban szét tudták választani a két érzést, még ha úgy érezték is, hogy a zene és a drog szimbiózisban vannak egymással. Miles Davis, a híres trombitás, aki a zenét az évtizedek alatt jó néhányszor megreformálta, szintén a drog rabja volt, és a függősége egy életen át végigkísérte, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Életének disszonáns elemei, a kábítószer hatásai, és a benne élő kreatív személyiség borotvaélen táncolt. Volt olyan év, hogy mindössze hat hetet játszott, a többiben csak kallódott, leminősítette önmagát stricivé, ahogy életének ezt a korszakát jellemezte önéletrajzi könyvében.

Emberek, akik csodálatos nyelvezeten voltak képesek kommunikálni, és érzéseiket kifejezni - ezek a zenészek csak elvettek magukból, amikor drogoztak, és a legtöbb esetben nem segítették, hanem hátráltatták zenei fejlődésüket. Az alapvető probléma ott volt, hogy a példaképek, aki nemcsak birtokolták hangszereiket, de gondolkodtak is, kábítószereken éltek, és más zenészek azt hitték, hogy a drogok majd őket is kreativitással töltik fel, amire amúgy csak részben voltak képesek.

A drogprobléma első vészharangját 1951-ben Cab Calloway kongatta meg, aki az Ebony című újságban cikket írt a jazz-zenészek tragikus helyzetéről, ahol a kábítószer elsöpri ezeket a tehetséges zenészeket. Calloway, aki énekes és zenekarvezető volt, neveket ugyan nem említett, de az írás mellé közölt fotókon ismert jazzmuzsikusok láthatóak, mint például Davis, vagy Dexter Grodon, aki a tenorszaxofon egyik ismert alakja volt.

A cikk nagy felháborodást keltett - részben a zenészek részéről, akik érintve voltak, és láthatóak voltak a képeken. Calloway felnyitotta az emberek szemét, és olyan problémákat kezdett el feszegetni, amik abban az időben még nem kaptak elég nyilvánosságot. Abban az időben a rendőrség üldözte a drogosokat, számos zenész kénytelen volt pályáját megszakítani, mert elítélték őket, majd börtönbe vonultak.

A probléma a hatvanas években nem mutatott csökkenő tendenciát, igaz, a jazz és a rock egyre jobban közelített egymáshoz, és már más fajta drogok kerültek piacra. A hatvanas és hetvenes évek lázadó korszakában a jazz újra- és újraértelmezése kissé kaotikus állapotokat teremtett, de aztán szépen lecsendesült, és a mostani tudatosság került inkább előtérbe, ami a drogfogyasztásra is igaz. Nem tudni, ma hány zenész él kábítószerekkel, de koránt sincs olyan válság, mint a negyvenes években, ami nem csak a jazz nagy korszaka volt, hanem a zenészek zuhanása a mélybe, ahonnan nem mindenki tudott visszakapaszkodni a felszínre.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei