2009. április 3.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

II. Újszentiváni Rétesfesztivál

Április 3. és 5. között második alkalommal kerül megrendezésre Újszentivánon a rétesfesztivál és réteskészítő verseny. Egy valódi folklór-hétvége keretein belül számos élményt ígér az ellátogatóknak, no és persze hosszú-hosszú réteseket minden mennyiségben.

A rétes szó eredetileg a "réteges" szóból származik, ami a tészta régi készítési módjára utal, hiszen eredetileg még töltelék nélkül, tésztarétegekből álló süteményféleség volt. 10-12 réteget is egymásra raktak, azokat darabokra vágták, s végül kemencében sütötték meg, és porcukorral megszórva tálalták. Az 1500-as évek végén már töltetlékkel is készítették, amit rétesbélesnek vagy rétestortának hívtak. Egy későbbi változást követően a rétestészta összetétele változatlan maradt, csak elkészítésének módja változott. Az asztalon húzták ki a tésztát hártyavékonyra, rárakták a tölteléket, és az abrosszal göngyölték fel a rétestésztát a töltelék körül. A legkedveltebb a túró, a dió, mák, lekvár, meggy, káposzta, tök, bab, krumpli, mandula, de van tökös-mákos, élesztős, hajdinás, szilvás, sütőtökös, zsömlés, tökmagos rétes is. A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételeinek egyike.

Április 3. és 5. között második alkalommal rendezik meg az Újszentiváni Rétes-fesztivált és réteskészítő versenyt. A látogatókat rétesnyújtó, réteskészítő, rétesevő verseny, valamint valódi magyar táncház és népzenei koncertek várják. Amennyiben valaki szeretne megtapasztalni egy autentikus vidéki tradíciókkal teli hétvégét, akkor április első hétvégéjén a Csongrád megyei Újszentivánon van a helye. A rendezvény különlegessége, hogy nem csak réteskészítési versenybe lehet benevezni, de a bátrabbak és nagyétkűek megnyerhetik a rétesevő versenyt is. A 3 nap alatt rengeteg színes és hagyományőrző program várja a vendégeket: a rétesek körüli bajnokságok mellett többek között az EtnoRom együttes, a Maros Táncegyüttes, a Hóra Színház, a Csík Zenekar, a Bánát Táncegyüttes, valamint máglyagyújtás szórakoztatja majd az idelátogatókat.

***


II. Újszentiváni Rétesfesztivál
Helyszín: Újszentiván
Időpont: 2009. április 3-5.
További információ: www.retesfesztival.com, www.ujszentivan.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Snorke 2009-04-06 13:29:40
Kedves Robin Hód, ajánlom a fesztivál előtt az általános iskola 8 osztályát... utána pedig egy közvéleménykutatást javasolnék a több száz résztvevő között... a tallérok a legnagyobb ötlet, időt spóroltunk, mi vevők. Kedves Kata, van manapság bármi is ingyen? Ennyi pénzért máshol egy pizzát vehet, nem egy egész napos programot... mi, több százan nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük!
nem
regisztrált
robin hód 2009-04-05 10:22:34
ÁRÚS VOLTAM ,HAZUDTAK A LÁTOGATÓK SZÁMÁRÓL ,AGYAG ÉRMÉK MEG ZAVARTÁK A VEVŐKET.A RÉTESEK ROSSZAK VOLTAK.AZ ÁRÚSOKAT ÚGY FIGYELTÉK MINTHA RABLÓK LENNÉNEK.PROGRAMOK SZAROK.MÉG LÁTOGATÓNAK SEM MENÉK EL.TŐBB A POLGÁRŐR MINT A VEVŐ.
nem
regisztrált
Kata Jb 2009-04-04 21:36:43
Most értünk haza. Hát nem érdemes, főleg 170 km-ről elmenni.
Támogatói díjat is szednek, amit nem igazán értek, mert nem tudom mit is támogatok valójában, nem kevés pénzért, ráadásul kötelezően.
Háziasszonyként tudom, nincs az a sok ami ha finom el ne fogyna, de azért némi rákészüléssel (több sütő pl.)menne ez jobban is. Szóval ez csak egy kis fesztiválocska...jövőre nekünk kimarad
nem
regisztrált
Laci 2009-04-03 20:24:40
Jó lenne egy térkép!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei