2009. április 6.Dodé Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szegedi Szabadtéri Játékok 2009

Nyáron ismét felhúzzák a szegedi Dóm téren a szabadtéri színpadot, és a hűs nyárestéken tizenhat, nagyszerű előadást láthat a 4000 nézőt befogadó nézőtér közönsége. Majd’ minden zenés műfaj kedvelői megtalálják a nekik leginkább tetsző darabot. Lesz operett, opera, balett, rockopera, és musical is. És idén is, mint minden évben ismert, nagynevű szereplőkkel mutatják be az előadásokat.

Európa egyik legnagyobb mozgatható szabadtéri színpadát először 1931-ben építették fel a szegedi Dóm téren, Hont Ferenc kezdeményezésére. Akkor Voinovich Géza darabját, a Magyar Passiót adta elő a Nemzeti Színház társulata, Hevesi Sándor rendezésében.

Majd olyan darabokat mutattak be a következő 77 évben (20 év kihagyással 1939-1959), mint Az Ember tragédiája, János vitéz, Háry János, Turandot, Aida, Hamlet, Csárdáskirálynő, Bánk bán, Carmen, Bajazzók, Parasztbecsület, István, a király, Macskák, Elizabeth, Jézus Krisztus Szupersztár. Olyan művészek szereplésével, mint például Csortos Gyula, Gina Cigna, Stohl András, Dolhai Attila, Hernádi Judit, Gálvölgyi János. Vezényelt a szegedi Dóm téren Kodály Zoltán, vagy éppen Pietro Mascagni. Többek közt rendezett előadást, Hont Ferenc, Hevesi Sándor, Szikora János és Alföldi Róbert is.

Idén július 3-tól, augusztus 22-ig lesznek szegeden a szabadtéri játékok. Az idei 6 darabból, 17 előadást tűztek műsorra a két színpadon. A 800 m2-es Dóm téri nagyszínpadon és az Újszegedi szabadtéri színpadon.

Lehár Ferenc Cigányszerelem című operettjével kezdődik az előadássorozat. Béres Attila rendezésében 4 estén (Július 3., 4., 10., 11.) mutatják be ezt a mai korra is érvényes szerelmi történetet. Melyben a szép és gazdag Zórika, gazdag vőlegénye helyett, a szegény cigánylegényt, Józsit választja, aki féktelen szerelmet ígér neki. Mely szerelemről Zórika, a Csorna folyó vízéből való kortyolása után álmodozik, de a felébredés után az álom rémálom lesz. Persze a Cigányszerelem nem is lenne operett, ha a finálé nem lenne boldog kimenetelű. A darabban olyan színészek játszanak majd, mint Kiss B. Attila, Rácz Rita, Bodrogi Gyula, Molnár Pirska, Hollósi Frigyes, Stohl András, Gesztesi Károly.

A második előadássorozat (Július 17., 18.) Béjart Ballet Lausanne társulat Szerelemtánc című balettje, mely Maurice Béjart francia balettművész, koreográfus legjelentősebb koreográfiáinak válogatása. A Béjart balett műsoraiban előfordul, hogy egy előadás alatt komolyzenére és popzenére is táncolnak a válogatott balettművészek. Maurice Béjart koreográfiáiban megjelenik az ősi indiai táncművészet és a fekete afrikai primitív népek tánca is.

A következő Dóm téri produkció Puccini Turandot című operája, melyet július 24., 25-én adnak elő olasz nyelven, a rendező Kesselyák Gergely vezénylésével, és olyan szereplőkkel, mint Rálik Szilvia, Bede-Fazekas Csaba vagy éppen Altorjay Tamás. Az előadások egyik érdekessége, hogy Liu szerepében, idén debütál a Dóm téri színpadon Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekesnő.

A Turandot mellett van még egy visszatérő előadása a 2009-es Szegedi Szabadtéri Játékoknak. A tavalyi nagy siker is hozzájárulhatott, hogy idén két estén mutatják be (Július 31., Augusztus 1.) a Szörényi-Bródy szerzőpáros István, a király című rockoperáját. Az előadást idén is, a Társulat című "szereplőválogató show"-ban megismert énekesek, színészek reprezentálásában láthatjuk. Így tehát ismét egy színpadon láthatjuk többek között Feke Pált, Simon Boglárkát, Vadkerti Imrét, Fejes Szandrát és Tóth Attilát. A rendező idén is, a tavalyi jubileumi előadás rendezője Szikora János.

A musicalek kedvelői idén is felejthetetlen estéket tölthetnek majd a Dóm téren, méghozzá egy nagy visszatérővel, az Elizabethtel. Michael Kunze darabját öt estén (Augusztus 15., 16., 20., 21., 22.) mutatják be az Operett színház művészei. A darab érdekessége, hogy tizenkét éve éppen Szegedről indult útjára és most visszatér a Dóm térre. Az 1997-es bemutatón nemcsak egy új musical aratott - azóta is elsöprő - sikert, hanem egy nagyszerű musicalszínésznőnek is ekkor indult el máig töretlen pályafutása. Janza Katának ez volt az első komoly szerepe musicalben. Az ősbemutató másik nagy "felfedezettje" Mester Tamás volt, aki Halálként alkotott nagyot. Az idei szereposztás is parádés, hisz az Operettszínház majdnem minden ismert színésze Szegeden lesz. Többek közt ott lesz Janza Kata, Szabó P. Szilvezster, Bereczki Zoltán, Molnár Piroska, Dolhai Attila. A rendező természetesen KERO.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon lesz az egyetlen prózai előadás, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Sólyompecsenye című előadása. A Boccaccio Dekameronjából készült darab, Vidnyánszky Attila rendezésében, 1995-óta látható, és számos elismerést begyűjtött már. Az darabot augusztus 7-én és 8-án tekinthetik meg.

***


Szegedi Szabadtéri Játékok
Jegyárak: 2500-14500 Ft
További információ: www.szegediszabadteri.hu
Az előadások egységesen este 9 órakor kezdődnek.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei