2009. május 15.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kikapcsolódási pont - hétvégi programajánló május 16-17.

Hálátlan dolog úgy programajánlót készíteni, hogy az ablakon kinézve nem verőfényes napsütést lát az ember, hanem szürkeséget és esőt. Hálátlan dolga lehet most a szervezőknek is, hiszen valószínűleg heves szívdobogással nézik az időjárás-jelentéseket. Mégis, hétvégén ismét fantasztikus programok lesznek az ország minden pontján és reméljük, hogy addigra a felhők mögül újra előbújik a nap.


Magyarország turisztikai régiói


Budapest és környéke

Zene és atmoszféra koncert

Időpont: 05.15., 18:00
Helyszín: Országház, Kupolaterem
A jegyek ára: 5.400 Ft

Különleges zene, különleges helyszínen. Pénteken a Magyar Virtuózok Kamarazenekar ad koncertet a Parlament Kupolatermében. Vivaldi és Bach műveit a Kossuth és Liszt-díjas hegedűművész, Szenthelyi Miklós vezényli. A koncert előtt 17 órától magyar és angol nyelvű idegenvezetéssel megtekinthető az ország háza, valamint a koronázási ékszerek is.

WAMP - Wasárnapi Művészeti Piac

Időpont: 05.16. - 17. , 11:00 - 19:00
Helyszín: V. kerület, Erzsébet tér
Bővebb információ: www.wamp.hu
A belépés ingyenes!

A WAMP 2006-ban, három fiatal nőnek köszönhetően jött létre, akiknek célja egy olyan fórum létrehozása volt, ahol bárki egyedi, színvonalas és elérhető árú iparművészeti termékeket szerezhet be. A havonta megrendezett WAMP mára az egyik legjelentősebb ilyen fórummá vált.
Szombaton élő zene mellett ismerkedhetnek meg az érdeklődők az utcai öltözködés jellegzetességeivel. A vasárnap érdekessége pedig egy hatalmas műfűből készült szőnyeg lesz.

Múzeumok Majálisa

Időpont: 05.16. - 17., 9:00 - 21:00
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum (VIII. kerület, Múzeum krt. 14-16.)
Bővebb információ: www.majalis.hu
A belépés ingyenes!

Immáron tizennegyedik alkalommal fognak össze a múzeumok, hogy egy hangulatos hétvége keretében felhívják a figyelmet a múzeumba járás és a kulturális örökségek őrzésének fontosságára. A Múzeumkertben ezalkalommal is több, mint száz múzeum lesz jelen az ország minden pontjáról, hogy szórakoztatva tanítsák a vendégeket.
Idén a Tájházak, valamint az Irodalmi Emlékházak állnak majd a figyelem középpontjában.


Őslakosok Matricában - Családi Nap a százhalombattai Régészeti Parkban

Időpont: 05.17., 10:00 - 17:00
Helyszín: Régészeti Park, Százhalombatta (Poroszlai Ildikó u. 1.)
Bővebb információ: www.matricamuzeun.hu
A belépés ingyenes!

Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma 1996 őszén nyitotta meg kapuit. Ez a múzeum volt a százhalombattai Régészeti Park, ahol a látogatók betekintést kaphatnak abba, hogyan is éltek elődeink az őskorban. Megtekinthetőek itt például a bronzkori és vaskori házak hiteles rekonstrukciói. A Park megálmodói és létrehozói nem csak a tárgyi emlékeket igyekeznek híven visszaadni, hanem ráadásul a korabeli növényzetet, sőt a régi korok ételeit is.
A Vendégjárás a Limes mentén című családi napot az érdeklődők a Park felfedezésével kezdhetik. Utána, ha kedvet éreznek hozzá, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, melyen kipróbálhatják a szövés-fonás, a gabonaörlés és a gyöngykészítés évezredes technikáit.

***


Közép-Dunántúl

III. Várpalotai Civil Nap

Időpont: 05.16.
Helyszín: Thury-vár környéke
Bővebb információ: www.varpalota.hu

Szombaton a Thury-vár impozáns környezetében a helyi és környékbeli civil egyesületek, klubok és baráti körök mutatkoznak be egymásnak és természetesen a lakosságnak. A civil bemutatók mellett a résztvevők különféle egészségügyi méréseken vehetnek részt, majd a jó eredmények birtokában kóstolgathatják a helyi borokat.

***


Balaton

Révfülöpi Malacságok

Időpont: 05.16., 10:00
Helyszín: Révfülöp, Császtai Strand

Ahogy az a program nevéből is kiderül a balaton-parti nap során a malacok lesznek a főszereplők. De ne tessék ám arra gondolni, hogy ha ellátogatunk Révfülöpre, mindenhol visítva rohangáló disznókba fogunk botlani. Nem bizony! A rendezvényen résztvevő malacok már nem fognak visítani, sokkal inkább egy jó nagy kondérban rotyogni.

A programon a klasszikus disznóhúsból készült ételeken túl olyanokkal is találkozhatunk, mint például a tárkonyos malacragu leves vagy a malac saslik. Ízlelőbimbók, vigyázz, kész, rajt és irány Révfülöp!

***


Észak-Magyarország

Királynék Tavasza Fesztivál

Időpont: 05.16.
Helyszín: Diósgyőri Vár (Miskolc-Diósgyőr)

A középkorban több ifjú királyné is Diósgyőr várát kapta jegyajándékképpen újdonsült urától-királyától. Mátyás király felesége, Beatrix is emígyen jutott hozzá a várhoz és ha már rátette kecses kacsóját, igazi reneszánsz udvart varázsolt belőle. E korhoz nyúlik vissza a szombati fesztivál, úgyhogy a látogatók igazi reneszánsz ünnepre készüljenek, kosztümös szereplőkkel, zenészekkel és táncosokkal fűszerezve.

Orchidea-túra

Időpont: 05.16., 9:00
Helyszín: Jósvafő
A túrán való részvétel díjmentes!

Orchideák, lila orchideák... szólt egykoron a dal. Orchideát ma már szinte minden virágboltban lehet kapni, nem is akármilyeneket. Azonban - bár ez talán kevésbé ismert tény - nálunk sem csak a virágboltokban lehet orchideákat találni, hanem kint a természetben is! A hétvégén az Aggteleki Nemzeti Park központi településéről, Jósvafőről indul a "hajtóvadászat" a gyönyörű virágok után. A kiránduláson a fényképezőgép használata kötelező!

***


Észak-Alföld

IV. Nemzetközi Molnártalálkozó

Időpont: 05.15. - 16.
Helyszín: Túristvándi, Vízimalom udvara
Belépőjegy: 300 Ft

Ezen a hétvégén is lesz olyan program, ahol az érdeklődőknek lehetőségük nyílik egy ősi mesterség megismerésére. Csodálatos környezetben mutatják be az ország minden pontjáról érkező molnárok hivatásukat, az ehhez szorosan kötődő életmódjukat, illetve mesterségük lakóhelyükre jellemző specialitásait.

Borfalu
Időpont: 05.15. - 17., 12:00 - 24:00
Helyszín: Nyíregyháza, Fő tér
Bővebb információ: http://www.borfalu.hu
A belépés ingyenes!

Érdekes programokkal és természetesen finomabbnál finomabb borokkal várják a vendégeket Nyíregyháza főterére a hétvégén.

***


Dél-Alföld

Forma 1 Road Show

Időpont: 05.16. - 17.
Helyszín: Szeged, Dóm tér, Rakpart

Dübörgő versenyautók hangját visszhangozzák hétvégén a szegedi Dóm-tér impozáns épületeinek falai. Idén ugyanis - Budapest és Siófok után - a Tisza-parti város ad otthont az immár hagyománynak számító Forma 1-es Road Shownak. A Red Bull istálló autóját a csapat szemtelenül fiatal és szemtelenül tehetséges pilótája, Sebastian Vettel fogja végigzavarni a rakpartot is érintő, több mint 3 km-es belvárosi pályán. A rendezvényről természetesen a hazai autósport palettájáról kiradírozhatatlan Palik László sem hiányozhat.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei