2009. május 26.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bihari képeskönyv - évadzáró műsor a Müpában

2009. június 7-én tartja a Bihari János Táncegyüttes és Művészeti Iskola évadzáró műsorát a Művészetek Palotájában. Az évente megrendezésre kerülő műsor első felében gyermektáncosok és pedagógusaik, második felében pedig a felnőttegyüttes lép színpadra. Idén újabb résszel bővül a Táncban orcád pirulása című néptáncköltemény.

A Bihari János Táncegyüttest Novák Ferenc koreográfus alapította 1954-ben, 20-22 fővel. Ma a gyermekegyütteseket is beleszámítva több mint kétszázan tagjai a táncegyüttesnek. Céljuk a kezdetektől az, hogy a néphagyományt felhasználva a magyar néptáncot színpadra vigyék, és így minél szélesebb közönséggel megismertessék, megszerettessék.

A táncegyüttes alapítóinak és táncosainak elkötelezettségére utal a névadó választása és a számos díj és elismerés, amelyben a tagok és a táncegyüttes egésze részesült. Bihari János a 19. század egyik legkiválóbb zeneszerzője és előadóművésze volt. Vándoréletet élt, járt Bécsben, ahol több műve nyomtatásban is megjelent. Alkotói korszakának fénykora az 1820-as évek elejére tehető, azután pályája hanyatlani kezdett. Nem bizonyított, de egyes feltevések szerint Bihari János a szerzője a Rákóczi-nótának és a Rákóczi-indulónak is.

1960-ban kapta meg első nagydíját a Bihari János Táncegyüttes Dijonban, az Őszi Nemzetközi Fesztiválon. Azóta töretlen a sikerük. A néptáncfesztiválok örökös résztvevői, ahonnan az esetek többségében díjakkal távoznak. Jelentős eleme a néptáncelőadásoknak a zenei kíséret, melyet hosszú évek óta a Gázsa, Csombor és Bekecs zenekarok biztosítanak a táncegyüttes és a gyermekcsoportok számára is.

2009. június 7-én harmadik alaklommal tartja a Bihari János Táncegyüttes és Művészeti Iskola a Művészetek Palotájában évadzáró előadását. A műsor első felében a Művészeti Iskola tagjai lépnek fel, második felében pedig a 2007-ben bemutatott Táncban orcád pirulása című néptáncköltemény harmadik részét tekinthetik meg az érdeklődők.

Az előadás létrehozói: gyermektáncosok és pedagógusaik, a Bihari János Táncegyüttes, a Honvéd Táncműhely koreográfusai, Foltin Jolán koreográfus-rendező
Tánckarvezető: Szabó Gábor
Művészeti vezető: Neuwirth Annamária
Igazgató: Boross Sándor

***


Bihari képeskönyv
Helyszín: Művészetek Palotája, Fesztivál Színház
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Időpont:
2009. június 7. 11:00 - 13:15
2009. június 7. 15:00 - 17:15
Jegyárak: 1000 Ft, 1200 Ft, 1400 Ft
Bővebb információ: www.mupa.hu, bihari.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei