2009. május 29.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tinisztárok tündöklése és bukása

Mi a közös Drew Barrymore-ban, Macaulay Culkinban, vagy éppen Britney Spears-ben? Mindannyian nagyon fiatalon kerültek be a show business-be, melynek cukormáztól ragacsos világa hamar rabul is ejtette őket, s a korán jött siker szinte tönkretette az életüket. Ám sorstársaik közül még mindig ők tartoznak a szerencsésebbek közé.

Akiknek a vesztét okozta a népszerűség

A tragikus sorsú tinisztárok archetípusa Judy Garland volt, aki 17 évesen ért a csúcsra, amikor az Óz, a csodák csodája című filmmel szinte az egész világ megismerte a nevét. A fiatal lányt az egyik legnagyobb filmstúdió vette pártfogásába, ám Garland nagy árat fizetett azért, hogy népszerűsége töretlen maradjon.

Fogyasztótablettákat szedett, hogy megőrizze karcsú alakját, reggelente serkentő szerekkel tért magához és este csak altatókkal tudott elaludni. Minderre azért volt szüksége, mivel a stúdióval kötött szerződésében benne foglaltatott, hogy ha megváltozik a külseje, azonnal kirúgják. Garland az évek alatt gyakorlatilag drogfüggővé vált, majd pszichésen is leromlott az állapota. Először a pszichoanalízissel próbálkoztak nála az orvosok, majd mikor ezek hasztalannak bizonyultak, elektrosokk kezeléseket végeztek rajta. Miközben a külvilág mit sem tudott szenvedéseiről, ő egyenes úton haladt végzete felé. 1969-ben, 47 éves korában halt meg gyógyszertúladagolás következtében.

Hasonlóan szomorúan végződött River Phoenix élete, akit sokan James Dean utódjának tartottak, ám a tehetséges fiatal színész még a 24-et sem érthette meg. Hippi szülei őt és testvéreit már idejekorán kenyérkeresővé tették meg: a kommunában élő, szabad szerelem elvét követő házaspár Rivert és öt testvérét (köztük az azóta szintén elismert színésszé vált Joaquint) az utcára küldték, hogy ott énekléssel keressenek némi pénzt. Mivel a gyerekek tehetségesnek bizonyultak, a szülők úgy látták, ki kell aknázni a bennük rejlő lehetőségeket, így mindannyian saját ügynököt kaptak.

A legjobban a csibészes mosolyú River szekere indult be, aki az Űrrandevúban és az Állj mellém című filmekben olyan, akkor még kezdőnek számító, ám azóta már ismert színészpalántákkal játszott együtt, mint Ethan Hawke és Jerry O’Connell. Sikerei csúcsán Phoenix már rendszeresen élt drogokkal és estéit legtöbbször Johnny Depp Viper Room nevű bárjában töltötte. Itt történt végül 1993. október 31-én a tragédia is: a férfimosdóban vásárolt metamfetamin és ópiumszármazék keveréktől rosszul lett. Barátai kivitték az utcára, de River légzése leállt, és végül öccse karjaiban halt meg a bár bejárata előtt. Három szerep várt volna rá a közeljövőben: az Egy kosaras naplójában és a Teljes napfogyatkozásban Leonardo DiCaprio vette át a helyét, míg az Interjú a vámpírral című filmben, végül Christian Slater formálta meg a riportert.

Brad Renfro neve is sokaknak csenghet ismerősen, hiszen tizenévesen olyan filmekben nyújtott kiemelkedő alakítást, mint Az ügyfél, melyben Tommy Lee Jones volt a partnere és a Sleepers - Pokoli lecke, ahol Brad Pitt fiatalkori énjét formálta meg. Szintén nagy jövő állhatott volna a tehetséges fiatal színész előtt, ám sajnos ő is idejekorán eltávozott közülünk. Renfrot először 2005-ben tartóztatták le, amikor is heroint találtak nála. A lapok címoldalára került az a kép, ahogy a rendőrök éppen megbilincselik. Akkor beismerte, hogy rendszeres drogfogyasztó. Hároméves próbaidőre ítélték, ám 2006-ban már nem úszta meg ennyivel. Tíznapos elzárás volt a büntetése, mert vezetés közben drog befolyása alatt állt.

Renfrot 2008. január 15-én holtan találták Los Angelesi otthonában, s a halál okaként szintén a drogtúladagolást határozták meg. Utolsó alakítását hamarosan idehaza is láthatjuk. A Breat Easton Ellis Az informátorok című könyve alapján készült filmben Kim Basinger és Mickey Rourke lesznek a partnerei.

Akik még idejében észbe kaptak

Edward Furlong a Terminátor 2. részével robbant be a köztudatba. Szemtelen kamasz volt, aki úgy kapott főszerepet egy filmben, hogy előtte sosem tanulta a színészmesterséget. A mexikói, indián és orosz felmenőkkel is büszkélkedhető Furlongot hamar magával ragadta Hollywood forgataga. Egy időben a Calvin Klein modellje volt, majd az Amerikai história X című filmmel ismét bizonyíthatta színészi kvalitását. Sok más pályatársához hasonlóan azonban ő is az alkohol és a kábítószerek rabjává vált és többször letartóztatták ittas vezetésért. Ezután jött a megtérés: Furlong elvonóra vonult, mely, mint mondta, élete legnehezebb időszaka volt és szellemileg, fizikailag egyaránt megviselte.

2006-ban feleségül vette Rachael Bella színésznőt, akitől még abban az évben megszületett kisfia, Ethan Page Furlong. A kisebb pocakot növesztett, ma már nem éppen jóképűnek mondható Furlong jelenleg is színészként keresi a kenyerét, ám többnyire B kategóriás filmekben kap szerepet.

Szép és fényes jövőt jósoltak Macaulay Culkinnak, akinek a neve mindenkinek elsőként ugrik be, ha tehetséges gyerekszínészekről esik szó. Reszkessetek betörők, My Girl, Richie Rich, Palira vettem a papát: hogy csak néhányat említsünk azon filmek közül, amelyeket Culkin 14 éves kora előtt forgatott, s amelyekkel dollármilliókat keresett. Sikerei csúcsán szülei harcolni kezdtek a Culkin feletti felügyeleti jogért, amelynek végül is az lett az eredménye, hogy a fiú teljesen függetlenedett a családjától. Alig 18 évesen megnősült, Rachel Minert, egy akkoriban még szintén gyereknek számító színésznőt vett feleségül, és ahogy várható volt a frigy nem is tartott sokáig. Az évek során többször emeltek vádat ellene kábítószer birtoklás miatt és karrierje sem akar ismét beindulni. Habár folyamatosan játszik különböző filmekben, tévésorozatokban és színházi darabokban, a régi sikereit valószínűleg már sosem fogja tudni megismételni.

Ám akad olyan, aki nem csömörlött meg idejekorán Hollywoodtól. Drew Barrymore igazi színészdinasztiába született bele, így nem is volt kérdéses, hogy ő is ezt a pályát fogja követni. 7 évesen már ünnepelt sztárrá vált, amikor szerepelt az E.T. - A földönkívüli című filmben, ám hamar el is szalad vele a ló. Rendszeres látogatója volt a Studio 54 nevű klubnak, 9 évesen dohányozni, 11 évesen pedig inni kezdett, majd jött a marihuána és a kokain. 13 évesen már megjárt egy elvonót, majd egy öngyilkossági kísérlet után ismételten megpróbálkozott a megtisztulással, ekkor már sikeresen. Azóta józan életet él, számtalan filmben szerepelt és saját produkciós cége van, sőt nemrégiben rendezésre adta a fejét.

Akiknél kérdéses a jövő

A Spears klánban gyakorlatilag mindenkinek zűrös az élete. Az apuka nem vetett meg az alkoholt, az anyuka pedig pénzszerzés céljából még egy leleplező könyvet is írt a lányáról. Aztán itt van Britney húga, Jamie Lynn, akinek nagy álma volt, hogy nővére nyomdokaiba lépjen, ám ehelyett leányanya vált belőle. Nos, Britney ígéretes karrierje is hamar zátonyra futott. Rossz házasság, két gyerek, majd az idegösszeomlás. 2008-as Circus című lemezével és jelenleg is zajló turnéjával úgy néz ki, még sikerülhet visszaédesgetnie magához rajongóit, hacsak nem követ el valami újabb ballépést.

Ugyanez vonatkozik Lindsay Lohanre is, aki gyermekmodellből színész- és énekesnő lett, s habár eddig egyik művészeti ágban sem alkotott maradandót, de a nevét szinte így is mindenki ismeri a botrányai által. Lesifotósok többször kapták lencsevégre bódultan, mint józanul, s leszbikus szerelmével is csak tovább fokozza az érdeklődést magánélete iránt. A bulvárlapok szerint állítólag nemrég elvonón járt, amit nem feltétlenül igazol, hogy jelenleg árnyéka önmagának az alig negyvenkilós hölgyemény. Hogy a fiatal hírességekről szóló szaftos pletykákból mi igaz és mi nem, azt valószínűleg csak az általuk alkalmazott pr szakemberek tudják, ám tény, hogy a hirtelen jött népszerűség egy érett felnőttnek is komoly megpróbáltatás, nemhogy egy én-tudattal még alig rendelkező gyereknek. Michael Jackson óta pedig tudjuk, hová vezethet az, ha a figyelem középpontjában lépi át valaki a nagykorúság küszöbét.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei