2009. június 5.Árendás Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Zánkai Lovas Napok - Elképesztő lovas programok mindenkinek

Június 18-28. között életre kél a lovas öntudat Magyarországon! Az idén 40 éves Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban kerül megrendezésre az év legnagyobb szabású lovas rendezvénysorozata, a Zánkai Lovas Napok, ahol közel 700 ló, történelmi táborok, versenyek, lovasbemutatók és népművészet mellett zenei és színházi programok is várják az érdeklődőket egytől százéves korig.

A Balaton északi partján, csodás környezetben fekvő nagy múltú létesítmény, Európa legnagyobb ifjúsági centruma, amely egyaránt fontosnak tartja a magyar lovas nemzeti öntudat ápolását és a hagyományok felélesztését, ezért a tíz napos rendezvénysorozat úgy öleli fel a lovassport és szabadidő teljes spektrumát, hogy abban mindenki megtalálja a kedvére valót. Az esemény 19-e és 21-e között "A" kategóriás Fogathajtó és "B" kategóriás Minősítő és Nemzetközi Versennyel veszi kezdetét, valamint 20-án megrendezésre kerül a jubileumi Zánkavics nap, majd 21-én az I. Zánkai Gyermek Lovasnap. A gasztronómia és a borászat jegyében június 22-e és 24-e között az I. Kárpát-medencei Boros- és Lovas Fesztivál várja azokat, akik a lovak mellett a népművészetnek és a kulináris élvezeteknek is hódolni szeretnének. Az étel és borkóstolásokon túl szakmai programokkal és gyermekrajz pályázattal is kedveskednek majd az érdeklődőknek. Akik pedig kilátogatnak a sorozat részeként június 25-én kezdődő V. Nemzeti Lovas Fesztiválra igazi, megismételhetetlen, történelmi utazásban lehet részük.

Önálló, korhű táborokban ismerkedhetnek meg az egykori huszárok, íjászok, kunok, honfoglalók, cigányok, betyárok és kurucok életével. A western lovasok tábora mellett egy magyar szekértábor is helyet kap majd. A fesztiválon Magyarország minden tájáról érkező különleges lovasbemutatók szórakoztatják az egybegyűlteket. A résztvevők színes kavalkádja a díszes megnyitón egyszerre közel hétszáz lóval vonul majd fel. Lovas múltunk és jövőnk támogatását a Balaton-felvidék természeti szépségei és gasztronómiája teszi még teljesebbé. Megelevenednek a már-már elfeledett népi hagyományok, így a fogatolás, csikósok, lovas lakodalom, paraszti munka, a szüret és a vásár is, de megismerkedhetünk a lovassport szakágaival, mint a fogathajtás, díjugratás és díjlovaglás, lovas torna és lovaspóló.

A feledhetetlen élményt a hangulathoz illeszkedő esti programok és zenei események koronázzák. A népzene jegyében az I. Kárpát-medencei Boros és Lovas Találkozón a Vágtázó Csodaszarvas zenekar koncertjén 22-én este, Pál István "Szalonna" és Bandájának fellépésén pedig 23-án vehetnek részt az érdeklődők. A koncertek ingyenesen látogathatóak, ahogyan a 24-i népzenei és néptánc program is. Ezen az estén a Világnak Világa című történelmi musicalt a Tapolcai Musical Színpad művészei adják elő. Az V. Nemzeti Lovas Fesztivál estéin további színes előadások csábítanak mindenkit kellemes kikapcsolódásra: 25-én a Grease és 26-án az Abba Show is fergeteges hangulatot garantál!

***


Zánkai Lovas Napok
Helyszín: Zánka, Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum
Időpont: 2009. június 18-28.
Részletes program:

Országos A és B kategóriás Fogathajtó Verseny
június 19-21.

Zánkavics Nap
június 20.

I. Zánkai Gyermek Lovasnap
június 21.

I. Kárpát-medencei Boros és Lovas Fesztivál
június 22-24.

V. Nemzeti Lovas Fesztivál
június 25-28.

A programok látogatása - az V. Nemzeti Lovasfesztivál kivételével - ingyenes.
A fesztiválra napi jegy 2000 Ft, tizennégy éven aluliaknak és hetven éven felülieknek ingyenes.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei