2009. június 6.Köllő Killa
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Cupido és a Halál bikiniben?!

Cupido és a Halál egy fogadóban szállnak meg, ahol az Inas összecseréli fegyvereiket, így a Halál kiszemeltjei olthatatlan szerelemre gyúlnak egymás iránt, ellenben Cupido az egymásnak választott szerelmeseket halálra sebzi. Így indul a Cupido és a Halál című barokk kisopera története. Ehhez a darabhoz nyúlt Magyarországon először a 2004-ben alakult Halastó kórus.

Tavaly tartottak egy baráti munkabemutatót, ami a vártnál nagyobb sikert hozott (az öt előadásból öt teltházas lett úgy, hogy semmiféle hírverést nem szerveztek köré), ezért az alkotók idén is színpadra állítják - hat alkalommal. Az előadás időpontjai június utolsó két hétvégéje (június 19., 20., 21., 26., 27., 28.), az online jegyvásárlás június 4-én, csütörtökön indult (http://cupido.halasto.com/). Ennek úgy viszik hírét, hogy szerdánként az összpróba után valahol Budapest belvárosában elénekelnek egy-egy kórustételt a darabból. Tegnap a Gödör közönsége élvezhette a hirtelen feltűnt éneklő tömeget úgy két percig.

"Hamar rájöttünk, hogy nem célunk a darab autentikus előadása, mivel erre kevés megfelelően képzett ember van ma Magyarországon. A Halastó szemléletéhez közelebb áll az a cél, hogy a mű mondanivalója hasonló élményt nyújtson, mint keletkezésének korában."- fogalmaznak a Halastó vezetői, ami annyit jelent, hogy egy igazi szórakoztató darabot állítanak színpadra. Ebbe beleférnek a műanyag vízipisztolyok, a fürdőruha és fürdőköpeny, mint jelmez és az egész opera (pontosabban masque) vígjátéki hangulata.

A Cupido és a Halál egy 17. századi, késő barokk kisopera, szerzői Matthew Locke és Christopher Gibbons. Vannak benne beszélt és énekelt dialógusok, áriák és táncjelenetek. A darabra a Halastó kórus karnagyai, Halas Dóra és Tóth Árpád a Zeneakadémia archívumában találtak rá még évekkel ezelőtt, amelyet a feljegyzések szerint eddig Magyarországon még nem mutattak be. Az idén már közel nyolcvan főt számláló kórus tagjai mindannyian munka mellett, mind szabadidejükben készülnek az előadásra. A Cupido és a Halál minden egyes munkatársa egyben a kórus tagja is: "mi játszunk a hangszereken, mi szervezzük a helyszínt, a kellékeket, magunk tervezzük a saját jelmezünket, magunk fordítottuk le a darabot, mi varrtuk az elíziumi ponyvát, mi terveztük a honlapot és így tovább." A kórustagok széles körből érkeztek: van köztünk végzett és még nem végzett zeneszerző hallgató, a karnagyokkal versenybe szálló karvezető hallgató, más kórusokban aktívan tevékenykedő lelkes amatőr zenész, építész, orvos, művészettörténész, mérnök, védőnő, informatikus, botanikus, játszótér-tervező, tanár, óvónő, gimnazista, egyetemi hallgató... és még sokan mások.

A darab rendezője, Göttinger Pál 2008-ban csatlakozott a Halastóhoz, amikor a karnagyok felkérték, hogy segítsen színpadra vinni a kisoperát. A szintén zenész és a kórus elképzeléseire nyitott rendező profi szakemberként, ugyanakkor a kórusra jellemző amatőrök lelkesedésével vezette (és vezeti még mindig) a próbákat.

További információ: http://cupido.halasto.com/

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei