2009. június 21.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tátogó sztárok - A playback korszakának felfedezettjei

Amióta a pop jó biznisznek számít, azóta vannak jelen a piacon azok az előadók, akiknek bizony vajmi kevés köze van a zenéhez, viszont hangi adottságaik teljes hiányát kompenzálják a vonzó külsővel, vagy a színpadi fellépésükkel. Elevenítsük hát fel a playback sztárok legismertebbjeit és sikereik fényében vonjunk le magunkban mélyreható következtetéseket a haszonalapú popiparról.

A két legbotrányosabb tátogás egy Frank Farian nevű német producer nevéhez kötődik. Ő hívta életre 1975-ben a Boney M nevű formációt, akiket sokan a mai napig az Abba legnagyobb vetélytársának tartanak. E legendás, és számtalan jelentős slágert (pl. Sunny, Ma Baker, Rasputin, Rivers Of Babylon, Bahama Mama, Gotta Go Home) maga mögött tudható zenekar biztos nem az első volt a haknizásra predesztinált zenekarok sorából. Következtethető mindez abból, hogy Fariannak eszébe sem jutott profi énekeseket keresni hamarjában összebarkácsolt formációjába. Nála a fő hangsúly a látványon volt, na meg azon, hogy első saját szerzeménye mögé, melyet ő énekelt, vagyis jobban mondva dörmögött el, s amely Hollandiában és Németországban számára is meglepő módon jelentős sikereket ért el, egy csapatot tudjon állítani. Látta, hogy az embereknek bejön az általa erőlködések nélkül megírt popmuzsika, így rakott mellé három gusztálható színes bőrű lányt, meg egy energiabomba dumagépet.

Farian alapállásban egy Claudja Barry nevű hölggyel próbálkozott, akinek viszont hamar elment a kedve az éneklés puszta mímelésétől, tekintve, hogy szorult belé némi tehetség is. Ő később egyébként szólókarrierrel próbálkozott, több-kevesebb sikerrel. 1976-ra sikerült összeállítani a Boney M mára már klasszikusnak számító felállását: Liz Mitchell és Marcia Barrett valóban énekeltek, míg a korábban modellként dolgozó Maizie Williams dekoratívan tátogta a vokált, a higanymozgású Bobby Farrell pedig hiába mormogott a mikrofonba, egy hang sem jött ki torkán, az átkötő szövegeket ugyanis Farian mondta fel.

A Musikladenes szereplés és a Daddy Cool meghozta az európai, majd a szolid és mérsékelt világhírnevet is. Az aranyévek után aztán 1979-ben először jött a nagy leleplezés, hogy nem Farrell nyomja a szövegeket, majd az anyagi kérdéseken is mind gyakrabban hajba kaptak a tagok. 1982-ben aztán Farrel ki is vált, hogy szóló (!) karrierbe kezdjen, ám a borítékolható sikertelenség után két év múlva visszatért a zenekarhoz, de a Boney M-nek korábbi sikereit már nem sikerült megismételnie. Jelenleg egyébként szinte az összes tag koncertezik Boney M néven, tessék figyelni: mindannyian külön és mindannyian Boney M-ként hirdetve magukat.

Farian igazi üzletemberhez méltóan tisztában volt azzal, hogy új szelek fújnak a pop biznisz háza táján, így ismét összeállított egy zenekart (hazánkban talán csak Kozsó bizonyult lelkesebbnek nála pop groupok létrehozása terén). 1988-ban igazi üstökösként ívelt felfelé a Milli Vanilli pályája. A két fekete srác a Girl You Know It's True című dallal szöszke német tinédzserlányok ezreinek törte össze a szívét, majd pár hónap leforgása alatt az első lemezük hatszoros platina státuszt ért el és Amerikában is olyan nagy népszerűségre tettek szert, hogy megkapták az év felfedezettjének járó Grammy díjat. Egészen addig szépen működtek a dolgok, míg a srácok telhetetlenné nem váltak és Farian bosszúból kiteregette a szennyest. Konkrétan azt, hogy a két modell/táncos srácot, Fab Morvant és Rob Pilatus-t a berlini Dance Klubban szedte össze, méghozzá abból a célból, hogy tehetséges, de nem éppen jóképű felfedezettjeinek "arcokat" biztosítson.

A Grammy-t természetesen annak rendje és módja szerint visszavették tőlük, és a zenekar az eredeti felállásban megszűnt létezni. Szánalmas próbálkozásnak bizonyult a két valódi énekes szerepeltetése The Real Milli Vanilli néven, de Morvan és Pilatus szerencsétlenkedései is, akik az évek alatt különböző fellépésekkel és lemezekkel azt bizonygatták, hogy ők azért tudnak ám énekelni. Kettőjük közül azonban Rob Pilatus viselte nehezebben a megpróbáltatásokat és a közutálatot: alkohol és kábítószer függővé vált, végül pedig 1998-ban kábítószer túladagolás következtében hunyt el.

Magyarországon is volt keletje a tátika hullámnak, ám szerencsére, néhány közismert kivételtől eltekintve, el is tűntek a süllyesztőben azok a zenekarok, amelyeknek tagjai zéró zenei tehetséggel rendelkeztek. Pár éve a Fresh nevű lányzenekarnál röppent fel az a feltételezés, hogy esetleg mégsem a két hölgyemény énekli fel az albumra a dalokat, s ugyanekkor Balássy Betty vallotta be, hogy több hazai produkcióban kölcsönözte énekhangját imposztoroknak. A Carpe Diem nevű zenekarból ismert Funnah Fannyról is pletykálták, hogy valójában nem ő énekelt a lemezeken, ami azért is mulattató, mert a hölgynek szólólemeze is jelent meg. Aztán a néhai Soho Party-s Betty Love-ról is felröppent a hír, hogy valaki más kölcsönözte számára az énekhangot. Ám jegyezzük meg, hogy persze mindezek csak feltételezések. Hujber Ferenc feleségéről, Tölgyesi-Khell Cynthiáról, viszont korábbi párja és UFO zenekar béli társa, Varga Zsolt vallott színt, méghozzá ország-világ előtt. A vörös táncosnőnek Kozma Orsi biztosította a hangját több dalban, majd váltottak valaki másra.

Hogy ez akkoriban miért nem tűnt fel senkinek? Talán azért, amiért annyi éven keresztül a temérdek, producerek által összeválogatott tagokból álló pop zenekaroknál sem okozott nagy dilemmát senkinek, hogy ők énekelnek-e, vagy sem. Azért, mert nem a hangot adták el, hanem a csinos pofikat, a formás testeket, meg a kisfiús sármot. A tehetség az nem érdekelt senkit. Szerencsénkre ez ma már megváltozni látszik, s ebben nem kis szerepe van a Megasztár szerű produkcióknak, ahol valóban le kell tennie valamit az előadóknak az asztalra. Ennek az új őrületnek is megvannak azonban a maga hátulütői, mind a teljes ismeretlenségből egyik pillanatról a másikra sztárrá váló énekesek, mind pedig az átlag hallgatók számára. De ez már egy másik történet.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Adani 2017-03-03 19:13:45
Lenyúlásban amúgy a Soho Party vezetett. Betty Love helyett is más énekelt, de klippet is úgy lopták.

Nézzétek meg a gyere és táncold át velem az éjszakát klippjét majd pedig a Future Crew second reality és Panic demóit a YouTube-on. Simán lenyúlták a demó vizuális effekjeit és elé blueboxolták magukat.
nem
regisztrált
Adani 2017-03-03 19:08:20
Keresztes Ildikó, Kozma Orsi, Tunyogi Orsi egész jó mellékest szedtek össze anno ebből ,hogy ők tudtak énekelni, és a hangjukat kölcsönözték. Ugyan nem kerültek fel az album borítóra meg nem ők aratták le a babért a slágerek után, de azért nem jártak rosszul. IHM is parodizálta az UFO-t és ott is megemlítik ezt a mindig más énekel dolgot. Mulder ügynök magyar hangja Csésze Aaljos, Scully ügynök magyar hangja, mindig más.

Stefanidu Janula balhézott is miatta, mert szerinte átverték, ugye az álomhajó sláger lett és utána már úgy gondolta több járt volna neki, mint amennyit adtak, de hát aláírta a szerződést nem tudott mit csinálni, az meg nem érdekelt senkit, hogy kitálalt, hogy ő énekelt Fanny helyett.
nem
regisztrált
Adani 2017-03-03 19:08:09
Az UFO volt a legpofátlanabb, még arra sem figyeltek ,hogy ugyanaz legyen mindig az énekhang.

A Szerelemdoktor-t pl. Keresztes Ildikó énekli, a Napolajat meg Kozma Orsi, meg van olyan számuk, amit Tunyogi Orsi. Szinte már várod mikor kezd rá, hogy " jött egy felhő mi leszállt közénk"

nem
regisztrált
Mihaszna 2016-07-26 02:08:47
Azért érdekes hogy akkoriban tényleg megettük, hogy az együttes tagjai énekelnek. A szép pofika és a formás test teória azért furcsa mert akkor szerintem majdnem mindenki a rádióból és magnó kazettáról ismerte meg ezeket a számokat ahol a kép azért annyira nem jön le.
nem
regisztrált
Madárka 2014-02-24 16:23:59
A 4f club Eső, Van egy titkos álmom, és Nánnáná számaiban Ullmann Mónika énekelt!:-)
nem
regisztrált
Kiss Ádám 2014-02-02 11:45:32
Az ufo Kozma Orsi és Keresztes Ildikó hangját is használta, elég csak bele hallgatni nem kell leleplező riport hozzá, de Ildikó a 4F club félember dalában is kölcsönadta a hangját. Azért megvan ennek is a diszkrét bája
nem
regisztrált
Manocska 2012-12-24 11:55:05
A Carpe Diemes Funnah Fanny a videoklippekben a saját hangján énekelt. Csak a lemezeken énekelt helyette a Stefanidu Janula:-)
nem
regisztrált
Lujzika 2012-06-06 23:00:43
Hát igen! Nekem a Fresh-nél egyébként mindig is furcsa volt, hogy a két lánynak gyanúsan egyforma a hangja!:-)
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei