2009. szeptember 18.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kulturális Örökség Napjai

Tegyük a szívünkre a kezünket és gondoljunk bele mit kívánunk magunknak örökségül? Kacsalábon forgó palotát, tengernyi pénzt és álomautót? Pedig van olyan örökség, amely értékesebb minden vagyonnál. Amelyet örökül kaptunk a minket megelőző generációktól és amelyet kötelességünk megőrizni a minket követőknek.

A kulturális örökségek megőrzésében rendkívül fontos szerepe van a felelősségteljes egyéneknek, azonban összefogás nélkül az egyes emberek erőfeszítése mit sem ér. Magyarországon a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az a szervezet, amely felel az összefogásért és amely 1999 óta irányítja az örökségvédelem egyik zászlóshajóját a Kulturális Örökség Napjait.

A rendezvényt, melynek ötlete 1984-ben született meg Franciaországban. Az elgondolás az volt, hogy ezeken a napokon a nagyközönség olyan műemlékeket is megtekinthessen, amelyeket egyébként korlátozva vagy pedig egyáltalán nem látogathat. Az elgondolást tettek követték, a tettek pedig követőkre találtak, így ma már 49 országban szentelnek pár napot az épített örökségek előtti tisztelgésnek.

Hazánkban az idei évben immár tizenegyedik alkalommal kerül sor a Napokra, melyek fő célkitűzése, hogy fölhívják a figyelmet az épített örökség értékeire és megőrzésük fontosságára. 2009-ben - mivel minden évben más és más téma köré szerveződnek az események - a szakrális terek kerülnek a figyelem középpontjába. Ennek megfelelően templomok, kolostorok, zsinagógák, sztúpák (buddhista vallási építmény), kápolnák, imaházak, kálváriák, kegyhelyek, valamint búcsújáróhelyek várják tárt kapukkal a látogatókat hazánk minden szegletében.

Az idei évre - az előzőekhez képest - megsokszorozódott mind a résztvevő települések, mind pedig a helyszínek száma.

Ebben az esztendőben először két nagykövetségi épület, a finn és a cseh is fogad vendégeket. Továbbá öt színház - Magyar Színház, József Attila Színház, Holdvilág Színház a fővárosban, valamint a miskolci és a szegedi Nemzeti Színház - várja látogatóit napközben.


A budapesti Finn Nagykövetség épülete


Csak a Kulturális Örökség Napok idejére nyitja meg kapuit a nagyközönség számára többek között a Sándor Palota, a Magyar Távirati Iroda Székháza, a Tőzsdepalota és a miskolci Megyeháza.

A rendezvényekhez a határon túlról is csatlakoztak. Kárpátalján tizenhét templomra tűzik ki idén a rendezvények zászlaját. Megtekinthető lesz továbbá Erdély hetven épülete és a burgenlandi Fraknó vára is.

A rendezvény országos megnyitójára szeptember 18-án, Pécsett kerül sor. A további helyszíneket és a programokat felsorolni szinte lehetetlen, de közülük mindenki nyugodtan szemezgethet a www.oroksegnapok.hu oldalon.

***


Kulturális Örökség Napjai
Helyszín: az ország számos pontján
Időpont: 2009. szeptember 19-20.
Bővebb információ: www.oroksegnapok.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei