2009. szeptember 22.Lőrincz Tamara
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár nyílt napot tart

A Nyelvek Európai Napján, 2009. szeptember 25-én az Országos Idegennyelvű Könyvtárban 10 és 22 óra között az érdeklődők különböző irodalommal, nyelvekkel kapcsolatos programokon vehetnek részt. A rendezvényt Hiller István oktatási és kulturális miniszter fogja megnyitni, majd ezt követően a rendezvényteremben Radnóti Miklós: Nem tudhatom című versét olvassák fel több nyelven.

Az előadók között lesz Veronika Erte , aki lettül, Outi Hassi , aki finnül, Rainer Paul , aki németül, Roger Scaife , aki angolul, és Trojan Tünde, aki lengyelül adja majd közre Radnóti művét.

10:30-kor, szintén a rendezvényteremben egy beszélgetés következik, amely az Európa Tanács "Állj ki a diszkrimináció ellen!" című kampányával kapcsolatos, és amelyen többek között D. Tóth Kriszta, a Magyar Televízió műsorvezetője, illetve Mender Tiborné, az Országos Idegen Nyelvű Könyvtár igazgatója is részt vesz.

Ezt követően, 13:00 órától eszperantó témájú előadásokat hallgathatnak a vendégek, illetve részt vehetnek egy "rendhagyó énekórán", ahol megtudhatják, hogyan is készül pontosan egy ária, vagy egy operaszerep.

14:00 órakor veszi kezdetét Olga Iwaniuk Bloch, lengyel grafikus, festőművész kiállításának megnyitója, ezután a Polonez együttes néptáncbemutatója következik, majd egy irodalmi összeállítás lengyel szerzők műveiből Trojan Tünde és Rusz Milán színművészek előadásában, végül pedig a Szent Kinga Kórus koncertje.

Délután 16:00 órakor Arkadiusz Bernaś igazgató bemutatója következik az idén 70. születésnapját ünneplő budapesti Lengyel Intézetről, 16:30-kor pedig az OIK negyedik műfordítás-pályázatának - amelyet 2009-ben lengyel nyelvből hirdettek meg - a díjátadója. A kiírásra ebben az évben összesen 98 pályamű érkezett. A zsűri tagjai Lator László költő, műfordító, Körner Gábor műfordító és Virág Bognár Ágota, a könyvtár egyik munkatársa voltak.

Kicsit később, 17:30-tól kezdve az "Alkotó könyvtáros" kiállítás keretein belül az érdeklődők megtekinthetik Gyergyák Edina (az Állami Egészségügyi Központ orvosi könyvtárának munkatársa) képeit, illetve Szakmári Klára (Budai Nagy Antal Gimnázium könyvtárostanára) márványozott textiljeit, tárgyait.

Ezután, 18:30-tól az olvasóteremben Túróczy Erika A kis herceg jelnyelvi adaptációját adja elő. A rendezvényt a tradicionális ír és skót zenét játszó M.É.Z. zenekar koncertje zárja.

***


Az Országos Idegennyelvű Könyvtár nyílt napja
Időpont: 2009. szeptember 25. 10-22 óra
Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár, 1056 Budapest, Molnár utca 11.
Bővebb információ: www.oik.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei