2009. szeptember 24.Szeifert Natália
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Vegyen ön is elefántot! - Árverésre bocsátják a színes elefántokat

Budapest Duna-parti látképe, a Várnegyed és az Andrássy út és történelmi környezete a világörökség részei. Számtalan látványos, klasszikus és modern épülete, kulturális élete az egész ország büszkesége. A főváros másik arcát viszont nem a panorámaképekről ismerjük. A kapualjakban, aluljárókban élő emberek azok, akikről legszívesebben nem is vennénk tudomást.

Ma Budapesten 8000 hajléktalan él, közülük 3000 a szabad ég alatt.

Akaratlanul is elfordítjuk róluk a tekintetünket, vagy a lelkiismeretünk megnyugtatása végett esetleg némi aprópénzt adunk nekik, de pontosan tudjuk, hogy ez nem megoldás a helyzetükre, pedig (hiszem és szerencsére tapasztalom is), hogy nagyon sokan szívesen segítenénk. Az Elephant Holding Zrt. erre ad most lehetőséget, ötletes, több szempontból is figyelemre méltó kezdeményezésével.

A magyar ingatlanfejlesztés élvonalába tartozó innovatív cégcsoport karitatív akcióiról is ismert. Már korábban is szerveztek például ételosztást hajléktalanoknak, olyan híres személyek közreműködésével, akik az Elephant Holding prodzsektjének keretében készült ingatlanokban élnek. Ezen kívül a cég gyakorta adományoz utakat, támogat óvodát, iskolát.

Az Elefánt Parádé idén februárban vette kezdetét, habár az ötlete már évekkel ezelőtt felmerült.
A közterekre tervezett, másfél méter magas elefántok kreatív "felöltöztetésére", megmunkálására pályázatot írtak ki. Ennek eredményeként február 25-től kereken ötven kortárs művész láthatott neki az alkotásnak, majd a város különböző pontjain elhelyezésre kerültek a kész elefántok.

A figyelemfelkeltő, színes jószágokba botolhatott az utca embere többek közt az Anrdássy út számos pontján, a West End City Centerben, az Aréna Plázában, az Új Buda Centerben, a Felvonulási téren, a Vörösmarty téren, vagy a Fővárosi Állat- és Növénykert környékén.

"(...) jó, hogy egy picit megszínesítik a várost, egyszerűen jobb érzés itt lakni." - mondta Csányi Sándor színművész, aki maga is támogatja az akciót, illetve részt vett már korábban is az Elephant Holding Zrt. által szervezett segítségnyújtásokban.

A nagyszabású, egész Európa figyelmét felkeltő rendezvény a jótékonyság mellett a kortárs képzőművészeknek is teret és figyelmet ad. Olyan alkotók vettek részt a kampányban, mint a nemzetközileg is elismert Fehér László, Bereznay Pál, Losonci Lilla, Dvora Bochman, Csáky Marianne, vagy a London, New York és Genf után ismét itthon élő és alkotó Havadtőy Sámuel (Sam Havadtoy), és mellettük az egyik legnagyobb szponzor, az MKB Bank ösztöndíjas, fiatal képzőművészei.

És hogy hogyan segít mindez a hajléktalanokon? Az ötven elefántot szeptember 26-án árverésre bocsájtják és az ebből befolyó összeget egy hajléktalanszálló bővítésére és felújítására fordítják. Mivel a kész műalkotások eredetileg is komoly értéket képviselnek, de a nemes célra valaó tekintettel feltehetőleg a kikiáltási áruk egy hagyományos aukcióéhoz képest magasabbról fog indulni, a szervezők lehetőséget adnak a vékonyabb pénztárcával rendelkező jótékonykodni vágyóknak is:
A www.homeless-elephant.hu weboldalon sms-ben lehet szavazni az elefántokra. A szöveges üzenetek emelt díjából befolyó összeget szintén a hajléktalanszállóra fogják fordítani.

Aki pedig szeretne egy kortárs elefántot a nappaliba, vagy a kertbe, az 2009. szeptember 26-án látogasson el a Syma Csarnokba, a Lakásvásárra, ahol délután 4 órától veszi kezdetét az aukció. A részletekről a honlapon érdemes még tájékozódni, az árverésre például fel kell iratkozni.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei