2010. március 2.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A varázsfuvola - Opera a Vígszínházban

A Magyar Állami Operaház és a Vígszínház első közös produkciójaként valósult meg A varázsfuvola előadása. Mozart operája a legkisebbektől az idősebbekig bárkit könnyedén elvarázsol. A klasszikus most modern díszletek kötött, és egy abszolút kakukktojásnak számító, eddig prózai szerepeiről ismert színész közreműködésével kerül a közönség elé.

Operát vinni egy színházba merész húzás. Egyrészt azért, mert más a közönsége a kettőnek, másrészt pedig azért, mert egy színházban könnyedén háttérbe szorulhatnak a műfaj jellegzetességei. Szerencsére a Vígszínház technikai feltételei adottak a feladathoz, másrészt meg beülve a páholyok egyikébe, és körülnézve a csodaszép, óriási teremben az embernek akaratlanul is az Operaház jut az eszébe. És, hogy az első felvetést is megvétózzuk, éppen azért kell a Vígszínházba opera, mert ide teljesen más közönség jár, mint a Magyar Állami Operaházba, és így talán új rajongókat is tudnak szerezni a műfajnak.

Már csak azért is, mert Wolfgang Amadeus Mozart 1791-ben, halálának évében írt utolsó operája a gyerekeket és felnőtteket is könnyedén bűvkörébe vonja. Míg az előbbi korosztályt a fülbemászó dallamokkal és a meseszerű történettel, addig utóbbiakat a lehengerlő áriákkal lehet ámulatba ejteni újra és újra. A varázsfuvola az egyik leggyakrabban játszott Mozart opera, éppen ezért képvisel hatalmas presztízsértéket, ha egy társulat valami pluszt tud hozzátenni a jól ismert történethez.

A Marton László rendezésében színpadra állított előadás messzemenőkig eléri ezt a célt. A jelenkorhoz igazodik a történet, azaz ha nem is teljesen kerül át az a mi korunkba (lévén, hogy egy mesevilágban játszódik), de a modern technikai eszközök, és a mindennapjaink használati tárgyai, továbbá a jelmezek is a mai kort idézik meg.

Így fordulhat elő, hogy Tamino mobiltelefonon pillantja meg először Paminát, aki iránt olthatatlan szerelemre lobban, vagy az is, hogy Papagena, amikor öregasszony képében megjelenik Papagenónál, infúziós állványt tol maga előtt a színpadon. Az Éj királynője így lesz a mai, dögös ruhákban igazi, szívdöglesztő domina, Papageno pedig hátizsákos egyetemista (aki mondjuk épp ornitológusnak tanul). És akkor még nem is beszéltünk Monostatos, a mór bőrszerkójáról, meg az állandóan jelen lévő, nindzsaruhába bújtatott színpad átrendezőkről, akik néha színészkednek is (vagy azok nem azonosak a színpad átrendezőkkel, de ez sosem derül ki, mivel mindegyikük ugyanúgy néz ki).

A három gyermek, akik segítik Taminót és Papagenót az útjukon, focimezt kapnak. Sarastro öltönyt húz magára. Az Éj királynőjének segítői, a három hölgy pedig néha little black dress-ben, máskor meg csipkés hálóingben kelletik magukat. Ember legyen a talpán, aki tud emellett a muzsikára koncentrálni. És nem csak a ledér hölgyek, hanem maga a díszlet is vonzza a tekintetet. Impozáns és ötletes. Mindvégig jelen van a színen egy óriási szőnyeg, ami a színek váltakozásával mindannyiszor új szögben jelenik meg a színpadon. Tamino szobájában még a földön van, majd később a bútorokkal együtt függőleges helyzetbe kerül, végül pedig a plafonon köt ki.

Decemberben három előadás erejéig Miklósa Erika játszotta az Éj királynőjét. Májusig, ameddig repertoáron lesz a darab, három, szintén kiváló hangi adottságokkal rendelkező művésznő: Kolonits Klára, Lőrincz Judit és Varga Viktória tekinthető meg a szerepben. A Papagenót játszó Nagy Ervin muzikalitásával eddig is tisztában voltunk, ám, hogy az opera műfajában is otthonosan mozog, azt talán kevesen tudhatták. Aki csak a színművész személye miatt váltana jegyet az előadásra, annak nem árt jó előre megnéznie az Operaház honlapján az aktuális szereposztást, hiszen, csakúgy, mint a többi szerepet, Papagenót is hárman játsszák felváltva. Ennek oka, hogy havonta négyszer-ötször is műsoron van a darab, és ezt a tempót nem lehetne bírni egy, de még csak két gárdával sem.

A magyar nyelvű előadás mintegy karácsonyi ajándékként, 2009. december 25-én mutatkozott be a nagyközönségnek, kirobbanó sikerrel. A tervek szerint 2010. május 20-ig lesz repertoáron a darab. Ám a Magyar Állami Operaház és a Vígszínház együttműködése két évadra szól, így nem kizárt, hogy több kiváló operát is megtekinthetünk majd a színház falai között.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei