2010. március 12.Medgyesi Konstantin
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Móra-tojás: már majdnem húsvét van a múzeumban

A zengővárkonyi Tojás Múzeum Európában egyedülálló, nemzetközi tojásgyűjteményének darabjait tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2010. április 11-ig. A kiállított különlegességek távoli tájak tojásdíszítését is reprezentálják.

A hímes tojások mintázata, színharmóniája és a módszer, amellyel a díszítmények a tojás felületére kerülnek, tájegységenként vagy népcsoportonként eltérőek. A néprajzkutató szakemberek megkülönböztetnek szalma- illetve magrátétes vagy csipkével díszített tojáskülönlegességeket. Nagy kézügyességet igényelnek a fémrátétes díszítések, közülük legismertebbek a patkolt tojások és a gombostűfejekkel mintázott darabok.

A február 25-én, csütörtökön megnyílt kiállításon a Kárpát-medence tájegységeire jellemző mintázatok mellett bemutatásra kerülnek gazdagon díszített morva, hesseni és szorb dísztojások is.

A tárlat egyedülálló darabja a Móra-tojás. A kiállítás tiszteletére egy tojásfaragó az egyik méretes strucctojásra megformázta Móra Ferenc, a legendás író, régész, múzeumigazgató arcképét. Móra Ferenc kiszombori régészeti ásatásai során avar kori tojástöredékeket is talált egykoron; a látogatók most szemügyre vehetik a Móra-féle "avar tojás" rekonstrukcióját.

Napjainkra a tojásfestés önálló művészeti ággá fejlődött, s már nemcsak a húsvéti ünnepek időszakában találkozhatunk a hímes-míves csodákkal. A tárlat április 11-ig tekinthető meg a Móra Ferenc Múzeumban.

***


Húsvétváró hímes csodák
Helyszín: Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Időpont: 2010. február 25 - április 11.
Bővebb infó: www.mfm.u-szeged.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei